Pieczony ryż z jabłkami

Nadal staram się unikać nabiału zwierzęcego, dlatego dziś przepis z mlekiem i śmietaną ryżową. A pieczony ryż z jabłkami zawsze lubiłam, kojarzy się z dzieciństwem :). Pyszne śniadanie!

Ugotowałam ryż i odstawiłam pod przykryciem na 10 min. W tym czasie ubiłam śmietanę ryżową. Na patelni roztopiłam masło i dodałam starte jabłka (na tarce z dużym oczkiem), cynamon, jagody goji, xylitol. Wszystko podgrzałam na patelni. Do pojemnika żaroodpornego włożyłam pierwszą warstwę ryżu, dodałam jabłko z przyprawami, ułożyłam drugą warstwę ryżu. Wszystko zalałam śmietaną i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 150 °C, piekłam 15 min. Po wyjęciu posypałam cynamonem.

Dobrego dnia!

Komentarze 23 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Witam, niestety nie moge nigdzie śmietany ryżowej znaleść. Czym moge ja zastąpić?

Wlasnie robie Pani przepis i sie zastanawiam do czego mleko ma byc? Ugotowac na nim ryz? I co mysli Pani o mleku z orzecha nerkowca? Czy dobry zamiennik przy nie tolerancji laktozy? Dziekuje

Tak ugotować na mleku roślinnym ryż 🙂
Jeśli nie ma Pani nietolerancji pokarmowych na orzechy (co jest częstym zjawiskiem) to śmiało, tylko wtedy proponuję ugotować na wodzie i kiedy woda wchłonie, dodać mleko i lekko jeszcze podgrzać (krótko na koniec gotować)
Każde mleko roślinne będzie dobrą alternatywą dla laktozy.
Pozdrawiam
AL

Super wyszlo nawet dzieci zajadaly jak nigdy dziekuje za przepis i porade pozdrawiam

Witam Aniu.
Czy mogę zastąpić mleko ryżowe mlekiem kokosowym???

A czy mleko migdałowe może zastąpić mleko kokosowe?

Aniu dziękuję za przepis. Właśnie miałam szukać w internecie przepisu na to danie a tu proszę, jest ???? niebawem przetestuję

daktyle – świeże czy suszone? kiedy je dodajemy?razem z jabłkami na patelnię?
łyżka wanilii – chodzi o esensję waniliową?

Pani Aniu, czy trzeba jeść białko zwierzęce? Czy wystarczy to, co jem w zbożach, nasionach i warzywach?

A dlaczego masz unikać białka zwierzęcego? Jeżeli nie masz po nim rewolucji żołądkowych to nie widzę problemu, białko całkiem dobrze się trawi, trochę tłuszczów nasyconych też potrzebnych. A powód – “nie jedz bo nie” to żaden powód

Właśnie. A co z mlekiem bez laktozy i co z mlekiem kozim? Będę wdzięczna za Twoją opinie

Uważam, że taki produkt nie ma nic wspólnego z naturalnym pochodzeniem…

Hej Ania,

Bardzo Cię proszę o informację z jakiego powodu unikasz białko zwierzęce. Czy jest ono niezdrowe? Czy tkanka tluszczowa się powiększa? Nie bardzo to rozumiem.
Dziękuję i pozdrawiam

Nie udzielam takich informacji 🙂

Dodany z jogurtem ryżowym