Pieczony ryż z jabłkami
Nadal staram się unikać nabiału zwierzęcego, dlatego dziś przepis z mlekiem i śmietaną ryżową. A pieczony ryż z jabłkami zawsze lubiłam, kojarzy się z dzieciństwem :). Pyszne śniadanie!
Ugotowałam ryż i odstawiłam pod przykryciem na 10 min. W tym czasie ubiłam śmietanę ryżową. Na patelni roztopiłam masło i dodałam starte jabłka (na tarce z dużym oczkiem), cynamon, jagody goji, xylitol. Wszystko podgrzałam na patelni. Do pojemnika żaroodpornego włożyłam pierwszą warstwę ryżu, dodałam jabłko z przyprawami, ułożyłam drugą warstwę ryżu. Wszystko zalałam śmietaną i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 150 °C, piekłam 15 min. Po wyjęciu posypałam cynamonem.
Dobrego dnia!
Komentarze 23 komentarze
Dołącz do dyskusji…
ROBILAM WCZORAJ PYCHOTA
Aniu kiedy dodajemy daktyle
I wanilię?
Witam, niestety nie moge nigdzie śmietany ryżowej znaleść. Czym moge ja zastąpić?
Wlasnie robie Pani przepis i sie zastanawiam do czego mleko ma byc? Ugotowac na nim ryz? I co mysli Pani o mleku z orzecha nerkowca? Czy dobry zamiennik przy nie tolerancji laktozy? Dziekuje
Tak ugotować na mleku roślinnym ryż 🙂
Jeśli nie ma Pani nietolerancji pokarmowych na orzechy (co jest częstym zjawiskiem) to śmiało, tylko wtedy proponuję ugotować na wodzie i kiedy woda wchłonie, dodać mleko i lekko jeszcze podgrzać (krótko na koniec gotować)
Każde mleko roślinne będzie dobrą alternatywą dla laktozy.
Pozdrawiam
AL
Super wyszlo nawet dzieci zajadaly jak nigdy dziekuje za przepis i porade pozdrawiam
Witam Aniu.
Czy mogę zastąpić mleko ryżowe mlekiem kokosowym???
jasne 🙂
A czy mleko migdałowe może zastąpić mleko kokosowe?
Tak
lepiej zjesc na lunch czy na podwieczorek tez mozna?
Aniu dziękuję za przepis. Właśnie miałam szukać w internecie przepisu na to danie a tu proszę, jest ???? niebawem przetestuję
[…] Pieczony ryż z jabłkami […]
daktyle – świeże czy suszone? kiedy je dodajemy?razem z jabłkami na patelnię?
łyżka wanilii – chodzi o esensję waniliową?
Pani Aniu, czy trzeba jeść białko zwierzęce? Czy wystarczy to, co jem w zbożach, nasionach i warzywach?
A dlaczego masz unikać białka zwierzęcego? Jeżeli nie masz po nim rewolucji żołądkowych to nie widzę problemu, białko całkiem dobrze się trawi, trochę tłuszczów nasyconych też potrzebnych. A powód – “nie jedz bo nie” to żaden powód
Właśnie. A co z mlekiem bez laktozy i co z mlekiem kozim? Będę wdzięczna za Twoją opinie
Uważam, że taki produkt nie ma nic wspólnego z naturalnym pochodzeniem…
Hej Ania,
Bardzo Cię proszę o informację z jakiego powodu unikasz białko zwierzęce. Czy jest ono niezdrowe? Czy tkanka tluszczowa się powiększa? Nie bardzo to rozumiem.
Dziękuję i pozdrawiam
Nie udzielam takich informacji 🙂
Aniu, a czy koziego nabiału też lepiej unikać?
Dodany z jogurtem ryżowym
A co z mlekiem i daktylami .