Placuszki z batata z jabłkiem

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na jesienne placuszki z batatami i jabłkami. Świetnie sprawdzi się jako propozycja zarówno dla tych małych, jak i tych dużych 🙂

 

Sposób przygotowania

Batata i jabłko obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Dodałam resztę składników i całość wymieszałam ugniatając ręką. Placuszki piekłam około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W tym przepisie sprawdzi się dobrze także mąka kasztanowa. Nada ona potrawie lekko słodkawy smak.

 

Dlaczego warto wybierać mąkę kasztanową?

To świetny bezglutenowy zamiennik dla tradycyjnych mąk. Świetnie sprawdzi się do wypieków, ale także placuszków, czy pierogów.  A kasztany jadalne to przecież prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Zawierają escynę – substancję, która rozszerza naczynia krwionośne. Spożycie kasztanów pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi, dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo są one świetnym źródłem potasu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, czy lecytyny, która wspomaga pamięć. Dlatego obiecuję, że to nie koniec przygód z kasztanami w mojej kuchni! 🙂

 

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Robię je z mąką kasztanową, bez cukru i tak są pyszne. Syn chętnie bierze do szkoły jako drugie śniadanie.

O tak więcej i więcej przepisów z mąki kasztanowej 🙂 póki co naleśniki – kocham!!! i placuszki – pychota !!!

Aniu, masz tak niesamowite przepisy i tyle energii w każdym wpisie, że wywołujesz wielki uśmiech na twarzy codziennie! Jak dobrze, że jesteś, bo jesteś cudowna. Tak trzymaj i inspiruj dalej! 🙂

Smacznie i zdrowo, czyli dwie najważniejsze cechy jedzenia. Batat od niedawna zawitał w naszej kuchni i okazało się, że to dobry wybór bo smaczny i zdrowy 🙂 Pozdrawiam