placki_orzech

Placuszki z kawałkami banana i czekoladą

Kocham placuszki na różne sposoby, tym bardziej z dodatkiem czekolady.  Mam dziś dla Was swoją zdrowszą i jeszcze pyszniejszą ich wersję.

Codziennie przedstawiam Wam nowy przepis nakreślając dobroczynny wpływ składników w nim zawartych na wzmocnienie Waszej odporności. W tym przypadku nawet słodkie śniadanie wypada dobrze! 

Popularne banany są cennym źródłem antyoksydantów tj. karotenoidów oraz witaminy C. Wiemy, że oba te składniki wpływają na utrzymanie zdrowia na wysokim poziomie. Badania pokazały, że regularna podaż witaminy C zmniejsza ilość dni w trakcie, których jesteśmy przeziębieni. Jaki z tego morał? Dostarczajcie z codzienną dietą witaminę C pod postacią warzyw i owoców, a zdrowie tak łatwo Was nie opuści. 

Z drugiej strony, w naszym przepisie, mamy teobrominę, składnik kakao, któremu przypisuje się wpływ na łagodzenie objawów kaszlu. Jeśli więc złapie Was już przeziębienie, mały dodatek kakao wpłynie prozdrowotnie na organizm, a do tego poprawi Wasz nastrój, co pozwoli szybciej dojść do pełni formy.

 

Sposób przygotowania:
Składniki dokładnie wymieszałam, banana pokroiłam w plasterki i dodałam do ciasta. Smażyłam z obu stron, aż placuszki się zarumienią. Placuszki polałam polewą czekoladową i posypałam orzechami.

 

placki_góra
 placki_pasta
 placki_talerz

placki_sztućce

placki_pasta

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ciasto wyszło mi bardzo rzadkie. Rozlewało się mocno po patelni. Nie było opcji aby zrobić je tak wysokie, jak na zdjęciu. Ma ktoś jakieś rady?