rozgrzewająca_jaglanka_gruszka

Kurkumowa jaglanka zdrowia

Dziś mam dla Was kolejny przepis w ramach akcji WZMOCNIJ SIĘ ! Poznaliście już prozdrowotne właściwości gryczanki, czas pójść krok dalej. 

 

Kurkumowa jaglanka to propozycja śniadania nafaszerowana mnóstwem cennych składników odżywczych. Jednak chciałabym skupić się na przyprawach. Kurkuma, cynamon, kardamon to superfoods dla Waszej odporności!  Przeprowadzono wiele badań nad tymi składnikami, dzięki czemu wiemy, że wspomagają m.in.  proces leczenia zakażeń wirusowych, bakteryjnych czy też grzybiczych. 

Oto kilka słów na temat każdego z nich:

Kurkuma przeciwdziała w złapaniu zakażenia, jeśli jednak infekcja się rozwija, kurkumina zawarta w niej hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych i wpływa na lepsze samopoczucie. 

Cynamon ma działanie antyseptyczne, przez co pozwala na sprawniejszą rekonwalescencję gdy jesteśmy już chorzy.   

Kardamon dobrze sprawdza się wspomagając pracę górnych dróg oddechowych, łagodząc kaszel i zmniejszając problemy z katarem. 

Pamiętajcie, że warto wzbogacać codzienne menu w przyprawy i zioła, które mogą Was zaskoczyć swoim dobroczynnym wpływem na organizm. Smacznego !

 

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotowałam na wodzie wraz z kurkumą i masłem ghee. Do ugotowanej kaszy dodałam siemię lniane, cynamon, kardamon i miód, wszystko wymieszałam. Gruszkę pokroiłam w plastry i włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekłam 10 minut, dodałam na wierzch jaglanki i posypałam migdałami.

 

rozgrzewająca_jaglanka_blisko

 

rozgrzewająca_jaglanka_łyżka

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany