Pomarańczowa zupa krem z jesiennych warzyw, czyli dynia, marchew i słodki ziemniak
Dynia to moje ulubione jesienne warzywo, a pomysły na zupy dyniowe chyba nigdy mi się nie skończą. Dynia to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, które jednocześnie zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Dzisiaj zupa dyniowa w wersji z batatem i marchwią.
Sposób przygotowania:
Warzywa obrałam i pokroiłam w kostkę, imbir obrałam i starłam na tarce. Składniki włożyłam do garnka z wodą i gotowałam, aż były miękkie. Następnie odlałam wodę i wlałam sok z marchwi, gotowałam jeszcze chwilę. Dodałam przyprawy i na koniec wszystko zblendowałam, dodając masło klarowane. Zupę przełożyłam do miseczki i posypałam pestkami dyni i nasionami słonecznika. Całość skropiłam sosem balsamicznym.
Komentarze 4 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Pani Aniu, jutro robię tą zupę bo wygląda przepysznie ale mam dwa pytania czy hak pomine sos balsamiczny to czy znacząco zmieni się smak? A drugie pytanie to od, którego miesiąca można podać taką zupę maluszkowi? Mój ma prawie 11 miesięcy i zastanawiam się co w niej pominąć aby też mógł zjeść bo uwielbia dynię i batata 🙂
Zastąpiłam pestki i ziarna domowymi grzaneczkami, ale zupa sama w sobie jest przepyszna – prawdziwa jesień/zima się dopiero zaczyna, a ja już wiec m co będzie królowo na stole w ciągu najbliższych tygodni. 🙂
Dziękuję Aniu i pozdrawiam! Do zobaczenia w Krakowie. 😉
Świetna opcja na jesienny obiad, a marchewka jest zastrzykiem witamin, które w tym okresie szczególnie są nam potrzebne. Myślę wykorzystać ten pomysł na kolację halloweenową w pracy.
Aniu, jeśli jesteś fanką dyni, polecam Ci tajska zupa dyniowa z lubianym przez Ciebie mleczkiem kokosowym 🙂 U mnie paskudna pogoda, ale zaraz rozświetle ja koktajlem z kiwi i banana 🙂
Pozdrawiam ciepło.
Fanka Anka