Prebiotyki i probiotyki
W przewodzie pokarmowym człowieka żyją drobnoustroje. Większość z nich jest nam niezbędna.
Dbają o nabłonek jelit uszczelniając go i regenerując, wspomagają trawienie, usprawniają perystaltykę jelit, a nawet produkują witaminy: B i K. Wielką rolę pełnią w systemie odpornościowym, także w walce z nowotworami. To także żołnierze wciąż walczący ze szkodliwymi bakteriami chorobotwórczymi i grzybami.
Szkodliwe drobnoustroje w jelicie są niestety stałą częścią jego flory, na ogół niewielką. Jednak zdarza się, że zaczynają w tej florze dominować wywołując procesy gnilne, sprzyjając rozwojowi drożdżaków (candida), wytwarzając toksyny atakujące organy nawet bardzo oddalone od jelita i substancje sprzyjające rozwojowi komórek nowotworowych.
„Choroby zaczynają się w jelicie” – to teza udowodniona badaniami i coraz bardziej popularna.
Jak przeciwdziałać możliwości utraty równowagi mikrobiologicznej? Można postawić na:
- prebiotyki, czyli substancje, które nie są trawione i stanowią pożywkę dla szczepów dobrych bakterii jelitowych
- probiotyki, czyli preparaty zawierające pojedyncze lub mieszane hodowle żywych drobnoustrojów, które wywierają korzystny efekt na zdrowie, jeżeli zostały podane w odpowiedniej ilości.
Prebiotyki, czyli naturalny błonnik znajdziemy w siemieniu lnianym, owsie, jęczmieniu, w strączkowych, cebuli, szpinaku, cykorii, szparagach i innych warzywach.
Zadbaj o mikroflorę jelit. To konkretna część Ciebie – jej masa przekracza kilogram.
Ocet jabłkowy zasługuje na osobny post, który zapewne pojawi się niebawem.
Komentarze 42 komentarze
Dołącz do dyskusji…
jeszcze jedno pytanie, czy można przesadzić z probiotykami i prebiotykami? tzn. nie mówię o długości brania, doczytałam na tej esencji, że nie dłużej niż 3 miesiące, ale chodzi mi o ilość dziennie? czy jak podam dziecku zalecaną łyżeczkę może się okazać, że nie potrzebuje i w jakiś sposób jej zaszkodzę? trochę chaotyczny wpis:-)ale chodzi mi czy można zaszkodzić tymi bakteriami?
jeśli chciałabym podać dziecku, 8 lat, probiotyki to lepiej tą esencję czy jakieś bakterie z apteki?
Super, dzieki 🙂
Aniu, powiedz prosze czy znasz preparaty z serii SymbioFlor ? bedę ogromnie wdzięczna za opinie. Pozdrawiam ciepło
Tak znam 🙂
Dziekuje !
co jeść, a czego nie jeść ?
Witam 🙂 jestem bardzo szczupłą dziewczyną zdecydowanie za chudą. Od dawna probuje przytyc… Probowalam juz roznych metod: fast foody,słodycze itp.. ale niestety bardziej przy tym chudlam niz tyłam. Rowniez chcialabym cwiczyc bo lubie ale gdy zaczynam uprawiac jakis sport to rowniez chudne i jestem bardziej osłabiona. Mialam zrobione rozne badania w tym na pasozyty i wszystko wyszlo dobrze. Czy jest jakis sposob na to ?
Będąc nastolatką też bardzo chciałam przytyć i nie potrafiłam. Z takim przekonaniem wyjechałam do Stanów, gdzie się podobno tyje na pomidorach… No cóż, ciekawa nowych smaków dużo jadłam. Niewiele zmieniły równoczesne codziennie treningi cross country. Przytyłam 10kg w 4 miesiące i problem z głowy 😉 Później chciałam połowę z tego zrzucać bo tyle tłuszczu na nie wygląda dobrze, co innego gdyby to były mięśnie. Z mojego doświadczenia wynika, że żeby przytyć trzeba przestać rosnąć, zacząć trenować, najlepiej treningi siłowe, nie cardio i dużo jeść. Powodzenia
zrób badania w kierunku nietolerancji pokarmowych
Aniu, jaką radę miałabyś dla mnie, teoretycznie bardzo zdrowo odżywiającej się wegetarianki (jem jajka, przetwory mleczne, nie dla mięsa, nie dla ryb), mimo stosowanych oczyszczeń ciała (epsom, głodówki kilku dniowe, sok z kiszonej kapusty etc), piję dużo wody, jem więcej warzyw niż owoców, uwielbiam kasze, więcej sama gotuję niż spożywam gotowce – a mimo tego tyję. w rok przytyłam 24kg! moje ciało nie daje już rady. badania krwi nie pokazują żadnych problemów, hormony też ok! kończął mi się pomysły co robić.. dziękuję.
kurcze…….jak najszybciej idz na konsultacje do lekarza! Ania Ci komentarzem nie pomoze!To nie jest normalne ze przy takim odzywianiu az tyle przytylas!Musisz zrobic komplet badan!Powodzenia!
Dlaczego tak głośno burczy mi w brzuchu? zjem śniadania o 7 i o 11 już tak burczy jakby nadchodziła ogromna burza. A jak się napiję wody to tak jak po rurach kanalizacyjnych wszystko słychać. już nie ma siły…
A ja sie niestety,mecze (tak podejrzewam) z nietolerancja na ocet jablkowy i siemie lniane tez nie wplywa na mnie kkorzystnie a pijam jedna lyzke z 400ml wody z cytryna rano ale bardzo czesto powoduje to zaparcia i niesamowity rozpierajacy bol w brzuchu..czy jest cos innego oprocz testu na nietolerancje pokarmowe ktore by to potwierdzily?
Badanie na Helicobacter pylori, gdyż obecność tej bakterii w żołądku może powodować nadżerki, co może się właśnie wiązać z bólami , kłuciami w brzuchu po wypiciu na czczo wody z octem jabłkowym lub cytryną (co zresztą przy zdrowym żołądku jest jak najbardziej zalecane i nie powoduje takich dolegliwości a wręcz przeciwnie). pozdrawiam
Witam 🙂 Ta Esencja ProBiotyczna jest oczywiście w 100% bezglutenowa? 🙂 Nie wypatrzyłam w składzie takiej informacji (a wiem z doświadczenia, że różnie to bywa :), a wzbudziła moje zainteresowanie 🙂 Pozdrawiam
Witaj! Taki przyrost masy ciała może być spowodowany chorobą tarczycy. Miałaś badanie TSH? Podobno już przy wyniku powyżej 2,5 znaczy że tarczyca choruje. (Choć stare normy są bodajże do 4,5)
Witam. Znam te probiotyki i jestem bardzo zadowolona, są one w 100% bezglutenowe.
Aniu, czy warto kupić wyżej wymieniona esencje ProBiotyczna?
Naprawde tak trudnow googke wpisac.nazwe? Na samej gorze…wyskakuje sklep producenta…
Inna sprawa, ze koszt to 40zl za 150ml…to na wole jednak kupic dobre probiotyki w kapsulkach…plus do tego kapusta.i ogorki kiszone regularnie 🙂
ehh spodziewałam się, że będzie więcej na temat pasożytów. świetny post, ale za krótki 😉
Czekam na przepisy na ocet i inne kiszonki 🙂
Ania
Dzieki wielkie za ten post:) Szczegolnie informacja, w ktorych produktach mozna znalezc probiotyki i prebiotyki, jest dla mnie bardzo cenna.
pozdrawiam serdecznie
To prawda. Zdrowie i odporność zaczyna się w jelitach, nie każdy o tym wie. http://www.alergicznedziecko.pl
No to co robić Aniu i co jeść, a czego nie jeść ? żeby pozbyć się w florze tych procesow gnilych, drożdżaków?.
Wykluczyć cukry proste i żywność przetworzoną, to podstawa. Ograniczać krowi nabiał. Jeść dużo warzyw. Pozdrawiam!
Dzięki za odp. Ciężko mi będzie z tym nabiałem, kawa bez mleka to dla mnie jak koniec świata:p. Zawsze myślałam, że jogurt jest taki zdrowy, tak mówią kolorowe reklamy w TV, śmieszna krówki itp. Mam nadczynność tarczycy, moja siostra ma gorzej -silne atopowe zapalenie skóry – oczywiście przyczyny choroby są nieznane, a wszystko to choroby autoimmunologiczne. Jesteśmy młode mamy 26 i 21 lat. Ostatnio pewien lekarz powiedział mi, że wszystko zaczyna się w jelitach, że to co w jelitach jest źle strawione to jest ,,wyrzucane” do organizmu, do krwi. I to jedna z przyczyn chorób autoimmunologicznych. Powoli wprowadzamy Twoje rady do jadłospisu i wybieram od Ciebie tylko te produkty, które mi smakują.
Ja od 10 miesięcy unikam glutenu i nie jem w ogóle nabiału. Do tego piję naturalny miąższ aloesowy i widzę duże efekty i waga sama spadła przy okazji (chociaż muszę zacząć ćwiczyć). Aniu, co myślisz o aloesie? Kontynuować?
Aloes to podobno prebiotyki. Dołożyć do tego probiotyki, mogą być apteczne?
Aniu, tak mi ciężko się przestawić na zdrowe jedzenie. Tyle razy sobie już obiecywałam, że zacznę np. od dziś, ale wszędzie są pokusy, wszędzie w pracy, w domu, w sklepach nie mogę się oprzeć, mam słabą wolę. Jak zacząć zdrowo żyć? Od czego mam zacząć? Pomocy!
Małe kroki. Np. zacznij od wykluczenia na stałe którejś z “pokus”. Ale wprowadź od razu do menu jakieś fajne nowe, zdrowe dania, koniecznie smaczne. Szukaj nowych smaków, baw się w kuchni komponując z naturalnych produktów. Z warzyw i ziół mozna tworzyć poezję, naprawdę. Jak odzwyczaisz swoje kubki smakowe od cukru, glutaminianu itp. to po jakimś czasie nawet nie spojrzysz na niektóre półki w sklepie. Sprawdzone!
Metoda małych kroków, potwierdzam-sprawdzone.
Razem z mężem od około 2 lat dbamy o to co jemy, metodą małych kroków ciągle coś eliminujemy, sprawdzamy.. jeśli spaghetti to z pomidorów a nie ze słoika jak inni ludzie itp. Gdy jedziemy do swojego miasta rodzinnego to aż ciężko nam uwierzyć, że ludzie nadal jedzą “zupki chińskie”, spaghetti ze słoika z Biedry (!) – dramat! Aż nie chce się wierzyć, że niektórzy nadal się tak odżywiają, i to najbliżsi, bo szwagier, teście.. masakra..
Aniu, czy domowej roboty ogórki kiszone mogą być traktowane jako probiotyk czy nie????? Proszę odpowiedz.
Mam duży problem ostatnio z odpornością, CIĄGLE coś “łapie”,a to gardło a to inne infekcje.. i jeszcze niedoczynność tarczycy i Hashimoto ..
Pozdrawiam serdecznie!
Droga Moniko! Wszystko zaczyna się z głowie, dosłownie wszystko… Opowiem Ci moją historię – zaczęło się od problemów ze zdrowiem chłopaka (pasożyty), ‘ przypadkiem’ trafiliśmy na ciekawą audycję w radiu o leczeniu żywieniem i tak się zaczęło. Ostawiliśmy cukier, potem mąkę białą, pszenicę, przetworzoną żywność. Było ciężko… ale w międzyczasie się dokształcałam – czemu ten cukier taki zły, czemu ta mąka nie służy, co jest w przetworzonej żywności… I wiesz co, jak to wszystko zrozumiałam – nie było już dla mnie pokus, bo kusi tylko to co smaczne i dobre, a to co smaczne i niezdrowe już nie 🙂 Cukru nie jem już od 3 lat i piszę poważnie – to jest narkotyk, można się od niego uwolnić i nie chce się do tego wracać 🙂 Przeczytałam mnóstwo artykułów i książek. Z czystym sumieniem mogę Ci polecić książkę B.Pawlikowskiej “W dżungli zdrowia” oraz blog Akademia Witalności 😉 Wraz ze świadomością zdrowe odżywianie samo przyjdzie 😀
Moniko, mi osobiscie bardzo pomoglo przeczytanie ksiazki C.Diaz ‘The Body Book’ (nie znam polskiego tytulu) . Wczesniej nie odzywialam sie zle, jednak zdarzalo mi sie ulegac pokusom. Ta ksiazka natomiast kompletnie zmienila moj sposob myslenia na temat jedzenia i na temat sportu. Pozniej byly inne, juz bardziej specjalistyczne ksiazki, ale to od tej wszystki sie zaczelo.
Witaj Aniu. Pytalam juz i to wcześniej ale m nie odpowiedziałaś. Moje pytanie dotyczyło odżywiania. Mój 20-sto letni syn je codziennie(oprócz niedzieli ) na śniadanie jajecznice z 6-ciu jajek Wg.mnie jest to za duża ilość jajek zjadanych w tygodniu i whmg.mnie taka ilość jaj jest niezdrowa.Czy mogłabyś wyrazić swoje zdanie na ten temat? Bylabym wdzieczna za odpowiedź . Pozdrawiam i dziękuję.
Aneto, tutaj, mam nadzieję, znajdziesz odpowiedź http://hpbanew.client.beyond.pl/koktajl-mocy-z-zoltkami/. Jedząc tak du żo jaj i tak często syn może doprowadzić do nietolerancji. Pozdrawiam Was 🙂
Pani Edyto,
proszę zainteresować się również sposobem odżywiania wg Hildegardy z Bingen, bazującej na orkiszu (niem.Dinkel). Wszelkie dolegliwości powinny ustąpić. Serdecznie pozdrawiam.
PP Lewandowskich też i życzę następnej 5 w niedzielę.
Dziękuję Aniu za mądre posty,naprawdę oby więcej takich.Czy jest może szansa o poczytaniu o roli soku żołądkowego i jego niedoborze? Wiesz na pewno o czym piszę…:)
Pani Aniu właśnie od wielu lat choruje na zapalenie jelita grubego chodź lekarze nadal nie wiedzą co to za choroba objawia się biegunką z krwią i bule brzucha co kilka miesięcy powraca a tabletki nie pomagają MESALAZIN / KOHLPHARMA 500MG / biorę i chyba nie potrzebnie się nimi truje / Pani Aniu dziękuje za przepisy na Pani blogu one mi pomagają i lepiej się czuje korzystam też od roku z dietetyka i mój organizm lepiej funkcjonuje , dziękuje Pani Aniu za dawkę sportu to cel do zdrowia . Szkoda ze ta choroba powraca jak pojawi się jakiś niespodziewany stres .Pozdrawiam z Berlina Edyta
Aniu a jakie polecasz probiotyki i prebiotyki? i o jakiej godzinie należy je brać,żeby działały? Pytanie jeszcze jedno ja mam ciągle wzdęcia i gazy zwłaszcza pod koniec dnia nie jem nabiału i zdrowo się odżywiam czy nietolerancja na gluten tez może się objawiać w różnych trudnościach trawiennych? Paulina
najlepiej wieczorem na pusty żołądek, wtedy enzymy trawienne nie zniszczą probiotyku. można kupić dobre probiotyki w sklepach ze zdrową żywnością (najlepiej takie które przechowuje się w lodówce bo wtedy ich jakość jest najwyższa). pozdrawiam
Z tego co ja wiem, to probiotyki najlepiej pić z samego rana na czczo i na stojąco, żeby ominęły żołądek i “wpadły” wprost do jelit, bo tam najczęściej jest schowane źródło problemów.