Puszysty omlet

Puszysty omlet z jarmużem, cukinią i oliwkami

Jarmuż to źródło cennego błonnika, witamin i składników mineralnych, ale wiem, że nie każdy z Was lubi jego charakterystyczny, lekko gorzki i orzechowy smak. Spróbujcie go w tej formie – jako dodatek do puszystego omleta. Cukinia nada całości lekkości, a oliwki wyrazistego smaku. To idealna propozycja dla tych z Was, którzy chcą zadbać o zdrowe i naprawdę sycące śniadanie 🙂

 

Sposób przygotowania:

Jarmuż posiekałam, a czosnek przecisnęłam przez praskę. Podsmażyłam jarmuż i czosnek na patelni z rozgrzanym olejem, solą i pieprzem. Białka jaj oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Żółtka wymieszałam z napojem kokosowym, po czym dodałam ubite białka i całość bardzo delikatnie wymieszałam. Przełożyłam masę na patelnię, przykryłam pokrywką i smażyłam na wolnym ogniu z obu stron do momentu, aż omlet stał się lekko złoty.

Cukinię pokroiłam w plastry i podsmażyłam krótko na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, pokrojone w paski oliwki i nasiona słonecznika.

Podałam omlet z podsmażoną cukinią i oliwkami 🙂

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany