Regeneracyjny koktajl
Dziś proponuję Wam przepis na pyszny i sycący koktajl idealny dla każdego sportowca i osoby aktywnej fizycznie. Taki napój na pewno doda Wam energii oraz przyśpieszy proces regeneracji organizmu po intensywnym treningu. Jest on również bogatym źródłem związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które nasilają stres oksydacyjny i przez to mogą przyczynić się do powstawania niektórych chorób, w tym nowotworów. Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj. Swoje właściwości antyoksydacyjne koktajl ten zawdzięcza niezwykłym składnikom, które użyłam do jego przygotowania, są to: burak, sok z wiśni oraz sok z grantu.
Buraki
Buraki zawierają w swoim składzie antyutleniacz – betainę. Są one ponadto dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, C i K. Zawierają również magnez, potas, żelazo oraz mangan. Buraki są także bogate w azotany, które podnoszą we krwi stężenie tlenku azotu regulującego ciśnienie tętnicze krwi. Buraki wpływają również korzystnie na pracę serca oraz wzmacniają układ krwionośny.
Sok z wiśni
Wiśnie zawierają w swoim składzie witaminę C oraz witaminy z grupy B. Są one ponadto cennym źródłem błonnika, żelaza i potasu. Zawierają także pewne ilości wapnia. Swój kolor wiśnie zawdzięczają antocyjanom, mogącym hamować stany zapalne i dolegliwości bólowe. Są one również źródłem dysmutazy ponadtlenkowej – zwalczającej wolne rodniki.
Sok z granatu
Badania wykazały, że sok z grantu może zawierać nawet trzy razy więcej polifenoli niż zielona herbata czy czerwone wino. Dzięki temu pity regularnie korzystnie wpływa na pracę serca. Sok z granatu zapobiega także nadciśnieniu tętniczemu i chroni organizm przed miażdżycą. Sok ten jest także doskonałym źródłem witaminy C oraz posiada właściwości przeciwbakteryjne.
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki.
Komentarze 3 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Aniu jakie proporcje jeśli chodzi o wodę, sok z granatu i wiśni … dowolny ?
Pozdrawiam
Witam serdecznie.
Podziwiam Pani inicjatywę – ale, skład buraków dotyczy buraków surowych – po przegotowaniu to chyba niewiele z tego zostaje ? Dlaczego nie może być sok z surowych buraków ?
Ciekawe pomysły. Ale u pani to tradycja. Pozdrawiam.?