Risotto w sosie curry z dynią

Dziś odrobina indyjskiej nuty, z wszechobecną aktualnie w warzywniakach dynią 😉

Jednak główną rolę w moim risotto będzie odgrywał ryż basmati. Eksperymentujmy w kuchni, nawet w przypadku ryżu:) Na rynku dostępnych jest jego wiele gatunków i każdy charakteryzuje się innymi właściwościami. Ryz bamati idealnie nadaje się zarówno do potraw wytrawnych, ostrych jak i do przygotowania na słodko. Polecany przy schorzeniach jelita grubego. Wzmacnia także śledzionę i żołądek.

 

Przygotowanie:
Dynię ze skórką przekroiłam na 4 części i piekłam w piekarniku ok. 40 minut w 180°C. Wyjęłam z piekarnika, pokroiłam w małe kosteczki i pozbyłam się skóry.

Na patelni na oleju kokosowym, zeszkliłam cebulę wraz ze startym imbirem. Chwilę poddusiłam do miękkości.
Do osobnego garnka wsypałam ryż i gotowałam w wodzie z solą morską. Następnie przełożyłam ryż do cebuli i imbiru i wszystko razem wymieszałam. Gotując dodałam wino, następnie dolałam wodę kokosową, a po kilku minutach mleko kokosowe. Dodałam upieczoną dynię, sól, pieprz, curry, sos sojowy i wszystko wymieszałam.

RADA: Risotto powinno mieć kremową konsystencję.
Jeśli nadal jest twarde, trzeba dolać wody i jeszcze chwilę podgotować. Na koniec można posypać parmezanem jeśli preferujesz.

Komentarze 8 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dziś na obiad zaprosiłam koleżanki, danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Polecam!

Ja ostatnio przekonuje się do innych odmian ryżu. Jako klasyczny uważam ryż biały. Pani danie przyśpiesza rytm nie jednego serca. Przekonała mnie pani do dania, które jest proponowane powyżej. Pozdrowienia dla Pani i Pani męża.

Aniu w jakiej cenie jest badanie microflora scan w klinicę vitaimmun? I kiedy będzie przepis na to ciacho z musem co jadła twoja przyjaciółka;D