Rozgrzewający koktajl z kurkumą i kardamonem
Kiedy wieczory stają się coraz dłuższe, a temperatura na zewnątrz odczuwalnie spada warto sięgnąć po coś rozgrzewającego. Nie wiem jak Wam, ale mnie z jesienią nieodłącznie kojarzą się przyprawy korzenne, takie jak cynamon i kardamon. Ich niepowtarzalny smak i aromat świetnie pasują do tej pory roku. Do tego nie można zapominać o ich prozdrowotnych właściwościach — działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, dzięki czemu pozytywnie wpływają na odporność, a to jest w tym okresie niezwykle cenne. Dlatego dziś podsuwam Wam pomysł na ich bardzo proste wykorzystanie!
Sposób przygotowania:
Obrane owoce zblendowałam z pozostałymi składnikami. Użyłam napoju w temperaturze pokojowej i efekt rozgrzewający zawdzięczałam tylko przyprawom korzennym, jednak równie dobrze możecie przygotować koktajl w wersji na ciepło — również wychodzi pysznie!
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…