Słodkie brownie z malinami!
Brownie, czyli ciasto czekoladowe… mmm… moje ulubione! Pewnie zdążyliście już to zauważyć 😉 Wymyślam coraz to nowe jego odsłony, tym razem z malinami. Nie bójcie się, wiem, że to jeszcze nie sezon na maliny, dlatego wykorzystałam mrożone. Mrożonki zawsze świetnie ratują w takim okresie. Nie ma co więcej zachwalać i zachęcać, po prostu spróbujcie i przekonajcie się sami! Smacznego 🙂
Sposób przygotowania:
Jajka ubiłam z cukrem na puszystą pianę. Masło klarowane rozpuściłam wraz ze 180 g gorzkiej czekolady. Wszystkie suche składniki połączyłam i wymieszałam. Dodałam maliny oraz żurawinę i całość wymieszałam. Ciasto piekłam około 40 minut w 180°C. Odstawiłam do przestygnięcia, rozpuściłam pozostałą część czekolady i polałam nią brownie.
Komentarze 17 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Witam.Czy można zastąpić mąkę kukurydzianą na inną .
Dziękuję
Jaka wielkość foremki?
Czy zamiast masła można dać olej kokosowy?
Pozdrawiam Magda
Przepyszne ciasto. Bardzo proste w wykonaniu. Zniknęło w ciągu 10 minut.
w jakiej foremce Pani piekła?
Ja tez dołączam się do pytania jaka foremka?
Jak zwykle wspaniały, prosty przepis. Ciasto wyszło super i jest pyszne. Dzisiejsza poranna kawa była wyborna.
Pozdrawiam serdecznie
Teresa
Aniu, czy używasz w swojej kuchni kukurydzy i mąki kukurydzianej? Bo czytałam wpis w którym odradzasz jedzenie kukurydzy.
Tak, ale tylko bio. Ann
Czy przed przyłączeniem malin, nalezy je rozmrozić?
Zamrożone wymieszałam z mąką przed połączeniem z pozostałymi składnikami. Dzięki temu ładnie rozkładają się w cieście. Pozdrawiam
Do kawy idealne!
jaka foremka?
Jakiej marki warto kupić czekoladę? Popularnych marek to raczej sie nie nadają.
Ważne, aby miała dobry skład.
Czy zamiast mrożonych malin można dodać świeże?
Oczywiście, że można, bez różnicy czy świeże czy mrożone, świeże nawet lepsze 🙂