Śniadanie sportowca – czyli miska zdrowia

Liofilizowany szpinak w proszku to swego rodzaju koncentrat, który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i składników mineralnych niż jego świeży odpowiednik. Zawiera on spore ilości potasu, witaminy K i karotenoidów. Jest on ponadto dobrym źródłem magnezu, który ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, obniża podatność na stres i wykazuje właściwości uspokajające. Zawiera również foliany, szczególnie polecane kobietom w ciąży. Co więcej znajdziemy w nim sporą dawkę antyoksydantów, np. beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny.

 

Liofilizowany szpinak polecam również sportowcom. Dziś przygotowałam dla Was przepis na michę zdrowia z liofilizowanym szpinakiem.

 

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane ugotowałam na wodzie. Wymieszałam je z wiórkami, siemieniem lnianym, mąką kokosową, przyprawami i miodem. Do miski dodałam jogurt, przygotowane wcześniej płatki i całość ozdobiłam pozostałymi składnikami – pokrojonym bananem, szpinakiem Lio Shake, jagodami goji, nasionami słonecznika i czekoladą. Możecie także dodać odżywkę białkową, ja polecam roślinną białko ryżowe lub konopne.

 

 

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Mam rozumieć, że po takiej misce będę taki szybki jak pani mąż.? To dobra motywacja.?Pozdrawiam.?