Teff czyli miłka abisyńska
Medialna dyskusja o glutenie zachęciła także zdrowe osoby do zainteresowania się wpływem glutenu na ich samopoczucie.
Niektórzy stwierdzili, że będą unikać produktów zbożowych, zwłaszcza pszenicznych, bo lepiej bez nich funkcjonują. Całkowite odrzucenie zbóż skutkuje jednak niedoborami, m.in. błonnika, witamin z grupy B, wapnia. To niebezpieczny krok.
Jeśli masz powód, by unikać glutenu korzystaj ze zbóż, które go nie zawierają. Jedno z nich to miłka abisyńska, czyli teff. Można już także w Polsce kupić produkty z miłki.
To zboże znane od tysięcy lat w Etiopii okazuje się bardzo wartościowe. Ponieważ jego ziarenka są maleńkie mieli się je w całości zachowując cały błonnik. Teff ma unikatowy, w porównaniu z innymi zbożami, skład mineralny. Obok dużej zawartości wapnia i żelaza to zboże wyróżnia również zasobność w kwas foliowy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Teff charakteryzuje się dużą zawartością metioniny i cysteiny oraz relatywnie w porównaniu z innymi zbożami dużą zawartością lizyny – piszą Kamil K. Hozyasz i Małgorzata Słowik z Kliniki Pediatrii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Produkty z teffu: mąka i płatki mają niski indeks glikemiczny.
Nie dziwi więc rosnąca popularność teffu w Europie i Ameryce Północnej. Ja też zachęcam: spróbujcie! Na zdjęciu moje śniadanie z płatkami z miłki :).
Komentarze 7 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Gdzie mogę je kupić?
P. S odwieszisz jeszcze Gdańsk albo Gdynię chciałam Cię dzisiaj zobaczyć i podziękować za wszystko co robisz ale moja siostra miała dziś wizytę lekarską wiec nie miał mnie kto przywieźć (mam 11 lat) wiec jeszcze 7 i będę mogła przyjechać sama 🙂
W sklepach z ekologiczną zywnością
Czy płatki trzeba zalewać gorącą wodą/mlekiem, czy można zimną? 🙂
Czy mozna ja kupic w Londynie?
Myślę, że tak!
Ostatnio coraz częściej spotyka się te dyskusje na temat glutenu, wałkują to w kółko w każdej telewizji śniadaniowej. Myślę, że jest to trochę przesadzone aby wszyscy odstawiali gluten, zalatuje mi to jakąś nową modą w stylu “nie dla glutenu”. Nie słyszałem jeszcze o Teffie przydatne informacje 🙂 http://dbamofigure.pl/
W Etiopii, Miłka uznawana jest za niezastąpiony i podstawowy składnik diety wyczynowych etiopskich maratończyków, najlepszych na świecie biegaczy długodystansowych. W swojej ofercie mamy : miłkę abisyńską w ziarnach,płatkach oraz mąkę z miłki abisyńskiej .Mąka z Miłki Abisyńskiej, posiada doskonałe właściwości zatrzymywania wody, dzięki temu nasze wypieki dłużej zachowują świeżość i puszystość