Wegańska tarta z warzywami i tofu
Dania roślinne coraz częściej goszczą w mojej kuchni. Zachęcam Was d0 próbowania wegetariańskich i wegańskich dań. Dzięki temu możecie odkryć zupełnie nowe smaki i poszerzyć kulinarne horyzonty. Tym razem przygotowałam dla Was przepis na wytrawną tartę z nadzieniem na bazie tofu i warzyw: brokułów, kukurydzy, papryki, pomidorów. Obowiązkowe składniki to także czosnek i cebula – nasi sprzymierzeńcy w walce o odporność 🙂
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta wymieszałam, wyrobiłam ciasto, wyłożyłam nim dno i boki tortownicy. Ponakłuwałam ciasto widelcem, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam przez około 15 minut.
Paprykę i cebulę pokroiłam w kostkę, oliwki przekroiłam na pół, czosnek posiekałam, a brokuły podzieliłam na różyczki i sparzyłam w gorącej wodzie. Następnie zblendowałam na gładką masę tofu, mleko roślinne, wszystkie mąki i przyprawy. Dodałam do niej pokrojone warzywa i całość wymieszałam.
Na podpieczony spód tarty wylałam przygotowaną masę warzywną, dodałam na wierzch pokrojonego w plastry pomidora i ponownie wstawiłam do piekarnika. Piekłam tartę w 180°C jeszcze przez około godzinę. Po upieczeniu posypałam ją posiekanym szczypiorkiem 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…