warzywa_owoce_

Wzmacniajmy odporność przez cały rok!

Często pytacie mnie, jak radzę sobie z jesienną chandrą i brakiem motywacji. Okres jesienno-zimowy często wiąże się ze spadkiem odporności, a co za tym idzie – obniżonym nastrojem i  zwiększonym ryzykiem infekcji. Dlatego, aby zadbać o swoje zdrowie w tym czasie, warto wiedzieć, co wpływa na nasz układ immunologiczny. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że najlepsze efekty jesteśmy w stanie osiągnąć podchodząc do wzmocnienia organizmu w sposób holistyczny, a nie skupiając się jedynie na wybranym aspekcie np. aktywności fizycznej. Co zatem warto zrobić, aby zapobiec wielu chorobom i zwalczyć jesienną chandrę? Jak holistycznie zadbać o swój organizm? Poznajcie moje sposoby!

 

Jak doskonale wiecie, od wielu lat promuję zdrowy styl życia i zachęcam Polaków do zmiany nawyków. Moja filozofia opiera się na trzech filarach: zdrowej diecie, aktywności fizycznej oraz równowadze psychofizycznej i motywacji. Cieszę się, że osoby, które podejmują ze mną wyzwanie, by żyć zdrowiej, szybko widzą efekty swojej pracy. W okresie jesienno-zimowym warto w szczególności zadbać o wzmocnienie swojej odporności, ale zachęcam do tego, by zdrowymi wyborami kierować się przez cały rok. Regularność jest podstawą sukcesu i utrzymania dobrego zdrowia. Zatem jak dbam o swój organizm?

 

Pierwszy filar: Zdrowa, zbilansowana dieta 

Istnieje grupa składników odżywczych, które cechują się silnym działaniem wspomagającym procesy obronne organizmu. Jednak aby ich stosowanie przyniosło oczekiwane efekty w postaci wzmocnienia naszej odporności, powinniśmy na stałe wprowadzić je do jadłospisu. Niemniej jednak podstawę powinna stanowić różnorodna, zbilansowana, dopasowana do indywidualnych potrzeb dietabogata m.in. w warzywa i owoce (najlepiej sezonowe). Są one doskonałym źródłem antyoksydantów, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Papryka, kiszonki i owoce cytrusowe są np. doskonałym źródłem witaminy C, o której dostarczenie szczególnie powinniśmy zadbać w okresie jesienno-zimowym. Wpływa ona na zwiększenie odporności błon śluzowych na zakażenia. Równie istotne są mikroelementy, takie jak cynk i selen. Pierwszy z nich powoduje aktywację komórek odpornościowych i chroni je przed działaniem rodników tlenowych. Natomiast selen wytwarza przeciwciała w momencie pojawienia się infekcji. Orzechy brazylijskie, owoce morza czy warzywa strączkowe są ich naturalnym źródłem. Warto również pamiętać o wirusobójczych właściwościach ziół, w tym oregano i tymianku. 

Zawsze to powtarzam – zdrowe odżywianie stanowi podstawę w kontekście dbania o naszą odporność. Okres jesienno-zimowy to dobry czas na stosowanie przede wszystkim rozgrzewających przypraw, potraw podawanych na ciepło, wzbogacenie diety o kiszonki. Powinniśmy zwracać uwagę na to, aby w każdym posiłku pojawiały się świeże warzywa i owoce, a także zioła posiadające wirusobójcze i bakteriobójcze właściwości. Tym bardziej warto podkreślić, że w zdrowym cateringu dietetycznym SuperMenu zioła i warzywa pochodzą z certyfikowanych upraw. Ekologiczna żywność jest bowiem bogata w cenne składniki odżywcze takie jak białko, tłuszcze, sole mineralne i witaminy. Zawiera więcej cennych substancji bioaktywnych, w tym polifenoli, karotenoidów, witamin C, E, D, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na naszą odporność i ogólną kondycję organizmu.

Dlatego jestem dumna, że mój catering SuperMenu by Anna Lewandowska wprowadził nowy wariant diety nakierowany na wzmocnienie organizmu w okresach obniżonej odporności. Program żywieniowy zawiera dobroczynne składniki i mikroelementy, takie jak witaminy z grupy C, A, E, kwasy omega-3, cynk, selen, miedź. Posiłki są bogate również w niezbędne do wzmocnienia organizmu przyprawy: imbir, kurkumę, cynamon oraz zioła pochodzące z własnych szklarni –  tymianek i oregano.

 

zdrowe_gotowanie

 

Drugi filar: Regularna aktywność fizyczna

Kolejnym elementem kluczowym dla utrzymania dobrej kondycji organizmu, co przekłada się na wzmocnienie odporności, jest codzienne dostarczanie odpowiedniej ilości aktywności fizycznej. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) osoby dorosłe powinny przeznaczyć na ruch 150–300 minut tygodniowo w przypadku ćwiczeń o umiarkowanej intensywności lub 75–150 minut o dużej intensywności.

Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” uprawianie aktywności fizycznej poprawia samopoczucie 50% Polaków, a dla 43% to doskonały sposób na odstresowanie się. Cieszę się, że Polacy zaczęli dostrzegać, że ruch wpływa nie tylko pozytywnie na nasz organizm, w tym na odporność, ale jest też doskonałą formą relaksu. Pamiętajcie tylko, że jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z aktywnością fizyczną warto stopniowo przyzwyczajać swój organizm do wysiłku. Zbyt intensywny trening po długiej przerwie może zniechęcić, a nawet zaszkodzić zdrowiu. Lepiej małymi krokami zwiększać jego intensywność i sumiennie dążyć do celu!

 

Trzeci filar: Równowaga psychofizyczna

Dostaję od Was mnóstwo wiadomości o tym, że na przełomie ostatnich miesięcy przekonaliście się jak ważna dla zdrowia jest równowaga psychofizyczna. Wielokrotnie powtarzam, że nasz układ odpornościowy jest ściśle powiązany z układem nerwowym, dlatego chroniczny stres negatywnie oddziałuje nie tylko na  naszą odporność, ale i kondycję całego organizmu. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” 38% Polaków deklaruje, że pandemia wpłynęła negatywnie na ich stan psychiczny oraz ogólne samopoczucie i nastrój (40%). A przemęczony nadmiarem obowiązków i przepełniony niepokojem organizm jest bardziej podatny na wszelkiego rodzaje infekcje. Dlatego tak ważne jest, by codziennie znaleźć czas dla siebie, a odpoczynek traktować jako inwestycję. Warto poszukiwać najlepszych dla siebie sposobów na spędzanie wolnego czasu i relaks. Nieważne, co wybierzecie – jeśli sprawia Wam przyjemność i możecie się zrelaksować, to róbcie to!

 

W ofercie cateringu SuperMenu oprócz diety wzmacniającej odporność pojawił się również wariant KETOGENICZNY, czyli dieta wysokotłuszczowa z umiarkowaną podażą białka, a do tego niską podażą węglowodanów. Jest ona doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które planują redukcję tkanki tłuszczowej. Dieta ta polega przede wszystkim na tym, by wprowadzić organizm w stan ketozy żywieniowej, która powoduje m.in. zmniejszenie apetytu, co jest możliwe do osiągnięcia poprzez ograniczenie spożycia węglowodanów. Więcej informacji o dostępnych wariantach diet znajdziecie TUTAJ 🙂

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany