Zapiekany dorsz pod kokosowym beszamelem
Zdarza mi się słyszeć, że ktoś nie lubi ryb, ponieważ są zbyt mdłe i bez wyrazu. Oczywiście — może tak być, ale… czasami to kwestia przygotowania, a nie samej ryby. Dlatego ważne, aby przygotowane danie było odpowiednio doprawione. W przepisie, który dziś dla Was przygotowałam, znajduje się cała gama smaków! Za kwaskowatość odpowiada sok z cytryny, natomiast o niepowtarzalny aromat kokosowego beszamelu odpowiadają zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa i chili! Gdyby tego było mało, całość dopełnia świeża bazylia, której smaku i zapachu nie da się z niczym pomylić!
Mam nadzieję, że ten opis wystarczająco Was zachęcił. Kto próbuje 😉 ?
Sposób przygotowania:
Rybę skropiłam sokiem z cytryny, przyprawiłam solą, pieprzem i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Pora pokroiłam w plastry i podsmażyłam na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Dodałam mleczko kokosowe, sól, pieprz, pozostałe przyprawy, mieszałam i dusiłam przez około 2 minuty. Wyłożyłam przygotowany sos z porami na rybę. Dodałam na wierzch startą na tarce mozzarellę. Piekłam w 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu posypałam danie posiekaną bazylią.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…