gofry_

Zdrowe kolacje – wyzwanie #MałeKroki#DużaZmiana

Trwa drugi tydzień naszego wyzwania #MałeKroki#DużaZmiana. W poprzednich dniach skupiliśmy się na wyeliminowaniu z diety niezdrowych słodyczy, teraz pora na wprowadzenie kolejnej zmiany: zadbanie o pełnowartościową kolację, czyli ostatni posiłek w ciągu dnia. Tak jak obiecałam, przygotowałam dla Was garść inspiracji, które powinny zasmakować wszystkim domownikom. Zachęcam Was do planowania posiłków – to pozwala uniknąć sytuacji, w której sięgamy wieczorem po bezwartościowe, gotowe dania z niezdrowym składem. Zdrowa dieta może być naprawdę prosta i pyszna. Pizza, gofry, naleśniki… co dziś wybieracie na kolację? 😀

 

1. Pizza bez glutenu

 

Składniki:

  • 80 g mąki z ciecierzycy
  • 2 jajka
  • 50 g parmezanu
  • 20 g napoju roślinnego
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 30 g pieczarek
  • 30 g salami
  • szczypta soli
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • kilka oliwek
  • przyprawy: bazylia, oregano

 

Sposób przygotowania:

Mąkę z ciecierzycy wymieszałam z napojem roślinnym, jajkami i solą. Na patelni żaroodpornej rozgrzałam oliwę z oliwę z oliwek, rozłożyłam ciasto i smażyłam je na średnim ogniu przez około 3 minuty, a następnie przełożyłam na drugą stronę. Dodałam na wierzch sos pomidorowy, starty parmezan, plastry salami i pieczarek. Wstawiłam pizzę do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 10 minut (korzystałam z funkcji grill).

 

pizza_kolacja_

 

2. Placki z dyni

 

Składniki:

  • ok 350-400 g dyni hokkaido (pokrojonej na małe kawałki)
  • 2 jajka
  • 70 g sera bez laktozy – u mnie ricotta
  • 1 łyżka masła ghee
  • 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
  • 100 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cynamon

Dodatki: jogurt vege lub owocowy dżem z dobrym składem – ja wybrałam dżem z czarnej porzeczki foods by Ann (znajdziecie go TUTAJ) 🙂

 

Sposób przygotowania:

Dynię pokroiłam na mniejsze kawałki, po czym zblendowałam. Dodałam jajka, serek, miód, cynamon, mąkę, sodę, sól i całość ponownie zblendowałam. Rozgrzałam masło ghee na patelni, nakładałam łyżką porcje ciasta i smażyłam placuszki z obu stron. Możecie podawać placuszki z ulubionymi dodatkami i świeżymi owocami 🙂

 

placuszki_

 

3. Tosty z awokado

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • szczypta pieprzu
  • 2 kromki chleba, np. żytniego lub bez glutenu
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Awokado przekroiłam na pół i usunęłam pestkę. Następnie pokroiłam je w plastry. Pieczywo opiekłam w tosterze, posmarowałam hummusem i nałożyłam na wierzch plastry awokado. Całość doprawiłam pieprzem i posypałam orzeszkami pinii. Podałam tosty z gotowanymi jajkami (doskonale sprawdzą się także jajka sadzone).

 

tost_awokado

 

4. Gryczane naleśniki z nadzieniem

 

Składniki (naleśniki):

  • 250 ml napoju roślinnego
  • 250 ml wody (lekko gazowanej)
  • 250 g mąki gryczanej
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej

Składniki (pesto):

  • 30 g orzechów (np. włoskich lub pinii)
  • 30 g rukoli
  • oliwa z oliwek
  • łyżka miodu
  • natka pietruszki (około 10 g)
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny

Składniki (nadzienie):

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 ogórka
  • kilka liści sałaty (np. masłowej)
  • 1 awokado
  • przyprawy: sól morska, pieprz, oregano, papryka słodka

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na naleśniki zblendowałam i odstawiłam na około 15 minut. W tym czasie przygotowałam w robocie kuchennym zielone pesto. W przypadku pesto proporcje składników nie są istotne (możecie je modyfikować). Takie pesto możecie przygotowywać w większej ilości i wykorzystywać do różnych posiłków jako dodatek: smakowy i zdrowy 🙂

Cukinię i cebulę pokroiłam w pół księżyce, a paprykę i mięso w kostkę. Wymieszałam mięso i warzywa z przyprawami. Do garnka wlałam wodę i wstawiłam specjalne sitko do gotowania na parze (możecie użyć urządzenia do gotowania na parze). Wszystko gotowałam na parze przez około 15 minut.

Ogórka i awokado pokroiłam w plastry, a liście sałaty porwałam na mniejsze kawałki.

Usmażyłam naleśniki na rozgrzanej patelni. Posmarowałam je pesto, nałożyłam przygotowany farsz i świeże warzywa 🙂

 

naleśnik_

 

5. Wytrawne gofry

 

Składniki:

  • 120 g mąki owsianej
  • 2 jajka
  • 180-200 ml napoju roślinnego (np. owsianego lub migdałowego)
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeniu bez glutenu (lub 1 łyżka sody oczyszczonej)
  • szczypta soli

Serek:

  • 200 g twarogu bez laktozy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • świeża bazylia

 

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzieliłam od białek. Białka jaj ubiłam na sztywną pianę. Do piany dodałam pozostałe składniki i całość delikatnie wymieszałam. Gofrownicę posmarowałam masłem ghee i upiekłam z przygotowanej masy gofry.

Wymieszałam twaróg z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem, bazylią i przyprawami. Podałam gofry z serkiem 🙂

 

gofry_fit_na_wytrwanie

 

6. Spaghetti z boczniaków

 

Składniki:

  • 150 g marchewki
  • 100 g selera korzeń
  • 1 cebula
  • 450 g boczniaków
  • 300 g pomidorów
  • 30 ml koncentratu z pomidorów
  • 100 g sera parmezan
  • 1 cukinia jako makaron warzywny do spaghetti
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
przyprawy: rozmaryn – całe gałązki, papryka słodka, sól morska szczypta, pieprz czarny, łyżeczka słodu np. ksylitol

 

Sposób przygotowania:
Drobno posiekałam cebulę i czosnek. Dodałam oliwę i dusiłam na patelni. Drobno pokroiłam marchew i seler, dodałam boczniaki, pomidory i koncentrat oraz przyprawy i dusiłam całość pod przykryciem. Usunęłam gałązki rozmarynu. Cukinię pokroiłam w paski przy użyciu obieraczki, gotowałam go na parze przez kilka minut. Podałam makaron z gotowym sosem i posypałam go tartym parmezanem. Przybrałam świeżą bazylią.

 

sos_warzywny_makaron

 

7. Makaron z domowym pesto

 

Składniki:

  • około 80 g ekologicznego makaronu bezglutenowego z zielonego groszku
  • 1 garść rukoli
  • 3 plastry suszonych pomidorów
  • 1 garść szpinaku
  • 1 garść pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka spiruliny (lub chlorelli)
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Ugotowałam makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie przygotowałam pesto. Zeszkliłam posiekany czosnek na odrobinie rozgrzanej oliwy. Później zblendowałam go wraz z pestkami dyni, łyżką spiruliny (możecie użyć też chlorelli), solą, pieprzem, szpinakiem i pozostałą częścią oliwy z oliwek. Wymieszałam ugotowany makaron z pesto i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Przełożyłam rukolę do miseczki i wyłożyłam na wierzch makaron ?

 

makaron_

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

No swietne sa te przepisy, ale kurcze z Maka kokosowa nigdzie tego nie widze w sklepie sa zutaty, ktore czesto nie sa dostepne hmmm

Fajnie by było jak by były podane kalorie i ile jest na porcje.Wszystko wyglada pysznie