Zdrowe kolacje – wyzwanie #MałeKroki#DużaZmiana
Trwa drugi tydzień naszego wyzwania #MałeKroki#DużaZmiana. W poprzednich dniach skupiliśmy się na wyeliminowaniu z diety niezdrowych słodyczy, teraz pora na wprowadzenie kolejnej zmiany: zadbanie o pełnowartościową kolację, czyli ostatni posiłek w ciągu dnia. Tak jak obiecałam, przygotowałam dla Was garść inspiracji, które powinny zasmakować wszystkim domownikom. Zachęcam Was do planowania posiłków – to pozwala uniknąć sytuacji, w której sięgamy wieczorem po bezwartościowe, gotowe dania z niezdrowym składem. Zdrowa dieta może być naprawdę prosta i pyszna. Pizza, gofry, naleśniki… co dziś wybieracie na kolację? 😀
1. Pizza bez glutenu
Składniki:
- 80 g mąki z ciecierzycy
- 2 jajka
- 50 g parmezanu
- 20 g napoju roślinnego
- 15 g oliwy z oliwek
- 30 g pieczarek
- 30 g salami
- szczypta soli
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- kilka oliwek
- przyprawy: bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
Mąkę z ciecierzycy wymieszałam z napojem roślinnym, jajkami i solą. Na patelni żaroodpornej rozgrzałam oliwę z oliwę z oliwek, rozłożyłam ciasto i smażyłam je na średnim ogniu przez około 3 minuty, a następnie przełożyłam na drugą stronę. Dodałam na wierzch sos pomidorowy, starty parmezan, plastry salami i pieczarek. Wstawiłam pizzę do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 10 minut (korzystałam z funkcji grill).
2. Placki z dyni
Składniki:
- ok 350-400 g dyni hokkaido (pokrojonej na małe kawałki)
- 2 jajka
- 70 g sera bez laktozy – u mnie ricotta
- 1 łyżka masła ghee
- 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
- 100 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cynamon
Dodatki: jogurt vege lub owocowy dżem z dobrym składem – ja wybrałam dżem z czarnej porzeczki foods by Ann (znajdziecie go TUTAJ) 🙂
Sposób przygotowania:
Dynię pokroiłam na mniejsze kawałki, po czym zblendowałam. Dodałam jajka, serek, miód, cynamon, mąkę, sodę, sól i całość ponownie zblendowałam. Rozgrzałam masło ghee na patelni, nakładałam łyżką porcje ciasta i smażyłam placuszki z obu stron. Możecie podawać placuszki z ulubionymi dodatkami i świeżymi owocami 🙂
3. Tosty z awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- szczypta pieprzu
- 2 kromki chleba, np. żytniego lub bez glutenu
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Awokado przekroiłam na pół i usunęłam pestkę. Następnie pokroiłam je w plastry. Pieczywo opiekłam w tosterze, posmarowałam hummusem i nałożyłam na wierzch plastry awokado. Całość doprawiłam pieprzem i posypałam orzeszkami pinii. Podałam tosty z gotowanymi jajkami (doskonale sprawdzą się także jajka sadzone).
4. Gryczane naleśniki z nadzieniem
Składniki (naleśniki):
- 250 ml napoju roślinnego
- 250 ml wody (lekko gazowanej)
- 250 g mąki gryczanej
- 2 duże jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
Składniki (pesto):
- 30 g orzechów (np. włoskich lub pinii)
- 30 g rukoli
- oliwa z oliwek
- łyżka miodu
- natka pietruszki (około 10 g)
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
Składniki (nadzienie):
- 250 g piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 0,5 czerwonej cebuli
- 0,5 ogórka
- kilka liści sałaty (np. masłowej)
- 1 awokado
- przyprawy: sól morska, pieprz, oregano, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na naleśniki zblendowałam i odstawiłam na około 15 minut. W tym czasie przygotowałam w robocie kuchennym zielone pesto. W przypadku pesto proporcje składników nie są istotne (możecie je modyfikować). Takie pesto możecie przygotowywać w większej ilości i wykorzystywać do różnych posiłków jako dodatek: smakowy i zdrowy 🙂
Cukinię i cebulę pokroiłam w pół księżyce, a paprykę i mięso w kostkę. Wymieszałam mięso i warzywa z przyprawami. Do garnka wlałam wodę i wstawiłam specjalne sitko do gotowania na parze (możecie użyć urządzenia do gotowania na parze). Wszystko gotowałam na parze przez około 15 minut.
Ogórka i awokado pokroiłam w plastry, a liście sałaty porwałam na mniejsze kawałki.
Usmażyłam naleśniki na rozgrzanej patelni. Posmarowałam je pesto, nałożyłam przygotowany farsz i świeże warzywa 🙂
5. Wytrawne gofry
Składniki:
- 120 g mąki owsianej
- 2 jajka
- 180-200 ml napoju roślinnego (np. owsianego lub migdałowego)
- 1 łyżka masła ghee
- 1 łyżeczka proszku do pieczeniu bez glutenu (lub 1 łyżka sody oczyszczonej)
- szczypta soli
Serek:
- 200 g twarogu bez laktozy
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzieliłam od białek. Białka jaj ubiłam na sztywną pianę. Do piany dodałam pozostałe składniki i całość delikatnie wymieszałam. Gofrownicę posmarowałam masłem ghee i upiekłam z przygotowanej masy gofry.
Wymieszałam twaróg z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem, bazylią i przyprawami. Podałam gofry z serkiem 🙂
6. Spaghetti z boczniaków
Składniki:
- 150 g marchewki
- 100 g selera korzeń
- 1 cebula
- 450 g boczniaków
- 300 g pomidorów
- 30 ml koncentratu z pomidorów
- 100 g sera parmezan
- 1 cukinia jako makaron warzywny do spaghetti
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
7. Makaron z domowym pesto
Składniki:
- około 80 g ekologicznego makaronu bezglutenowego z zielonego groszku
- 1 garść rukoli
- 3 plastry suszonych pomidorów
- 1 garść szpinaku
- 1 garść pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka spiruliny (lub chlorelli)
- szczypta soli morskiej
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Ugotowałam makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie przygotowałam pesto. Zeszkliłam posiekany czosnek na odrobinie rozgrzanej oliwy. Później zblendowałam go wraz z pestkami dyni, łyżką spiruliny (możecie użyć też chlorelli), solą, pieprzem, szpinakiem i pozostałą częścią oliwy z oliwek. Wymieszałam ugotowany makaron z pesto i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Przełożyłam rukolę do miseczki i wyłożyłam na wierzch makaron ?
Komentarze 3 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Robiłam wczoraj, palce lizać ?
No swietne sa te przepisy, ale kurcze z Maka kokosowa nigdzie tego nie widze w sklepie sa zutaty, ktore czesto nie sa dostepne hmmm
Fajnie by było jak by były podane kalorie i ile jest na porcje.Wszystko wyglada pysznie