Granola z rozgrzewającymi przyprawami
Uwielbiam w chłodne dni rozgrzewać swój organizm korzennymi przyprawami. Dodaję je niemal do wszystkich potraw. Dzisiaj u mnie na drugie śniadanie ciepła, chrupiąca granola z jogurtem roślinnym. Domowa granola zawsze służy mi przez długi czas. Przechowuję ją w szczelnym słoiku przez 2-3 tygodnie. Chyba, że zniknie prędzej 🙂
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dodając rozpuszczony tłuszcz, syrop klonowy lub miód oraz przyprawy. Dodaj przyprawy według upodobań (jeśli któregoś ze składników nie lubisz lub jest zbyt intensywny w smaku, nie dodawaj go). Mieszankę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem i piecz około 20-30 minut w 140°C. W trakcie pieczenia całość przemieszaj 3 razy. Na koniec dodaj rodzynki (dodane wcześniej spalą się).
Komentarze 7 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Cudowna! Na 3 tygodnie raczej nie wystarczy 😉
Nie wiem, jak można być tak tępym. Jogurt dodałam do granoli przed pieczeniem. Nie zrozumiałam….
Ile łyżek to jedna porcja?
Bardzo lubimy granolę własnej roboty 🙂 na śniadanie do kawy idealna! Oleju kokosowego nigdy nie dodawaliśmy, a raczej zieloną herbatę.
Granola bajka!!! Zawsze robiłam taką tradycyjną, bez przypraw, ale ta po prostu wymiata. Swietne połączenie przypraw, dzięki za przepis ,pozdrawiam ?
A kiedy dodajemy jogurt? Też przed upieczeniem? 🙂
A co można dodać zamiast oleju kokosowego?