Zupa biały krem z warzyw
Przeszłam już całkowicie na tryb zimowy, również w kuchni. Na szczęście ta pora roku nie oznacza całkowitej pustki w warzywniakach. Warzywa korzeniowe są przecież dostępne cały rok. Postanowiłam je wykorzystać do czegoś lekkiego i ciepłego, czyli do zupy krem – mojej ulubionej potrawy w tym mroźnym okresie.
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek drobno posiekałam. Pora pokroiłam w talarki, a ziemniaki i pietruszkę w kostkę. Na patelni rozgrzałam masło klarowane, dodałam cebulę z czosnkiem i zeszkliłam. Następnie dodałam pora, podsmażałam jeszcze 3-4 minuty. Dodałam pozostałe składniki, zalałam wodą i gotowałam do czasu, aż warzywa były miękkie. Zblendowałam zupę na krem, doprawiłam do smaku i posypałam płatkami migdałów. Opcjonalnie, jeśli lubicie zupy o lekko słodkim smaku – proponuję dodać odrobinę miodu na sam koniec.
Komentarze 4 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Z przepisu wynika, że mam gotować zupę na patelni????
Zupa jest przepyszna 🙂 stopniowo wprowadzam Pani przepisy w tygodniowe menu obiadowe i smakuje wszystkim, nawet moim rodzicom, którzy z rezerwa podchodzą do mojego zdrowego gotowania 🙂
Ta zupa jest obłędna! Mogłabym ją jeść na śniadanie, obiad i kolacje ?
Ja dodaje jeszcze kalafiora i seler.a na koncu slonecznik z patelni.pycha