Zupa krem z kalafiora i marchewki

 

Przed nami jeszcze kilka chłodnych dni, gdzie ciepłe ubrania mogą nie wystarczyć. W takim wypadku na pewno rozgrzewająca zupa będzie świetnym rozwiązaniem.  Dziś proponuję Wam przepis na zupę krem z kalafiora i marchewki. Jest to prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko doda Ci energii , ale również wspomoże Twój organizm ochronić się przed przeziębieniem.

 

Sposób przygotowania:

Na patelni, na maśle ghee zeszkliłam cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem wyciśniętym przez praskę i tarty imbir. W osobnym garnku ugotowałam kalafior oraz marchewki do miękkości, odcedziłam wodę i dodałam bulion wszystko miksując do uzyskania zupy krem, dodałam przyprawy: sól, pieprz, kurkumę i pastę, a następnie cebulę z czosnkiem i raz jeszcze zblendowałam.
Jeśli lubisz poszukiwać ciekawych smaków, do zupy można dodać gęste mleczko koksowe.

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zupa na pewno jest pyszna i rozgrzewająca, nie rozumiem tylko jednego działania – po co gotować kalafior i marchewkę w wodzie, którą potem wraz z witaminami, które w niej zostały, wylewamy? Nie łatwiej, szybciej i zdrowiej byłoby poddusić / ugotować warzywa od razu w bulionie?
Zupę z małymi modyfikacjami przepisu na pewno warto wprowadzić do jadłospisu – kompozycja składników (pomijając wodę ;-)) brzmi pysznie!

Właśnie dziś gotowałam tę zupę, bardzo smaczna, napewno zrobię jeszcze nieraz 🙂

Nic tylko gratulować pani wspaniałego dania. Sam też lubię zupy- krem. Mają one dobry wpływ na organizm. Na pewno o tym pani dobrze wie. Pozdrowienia.