Ciasto z jagodami

Dziś bezglutenowa słodkość – ciasto z jagodami. Bardzo lubię te granatowe owoce borówki czernicy, ich smak i zapach, który kojarzy mi się z lasem. Przypominają dziecięce wyprawy do lasu i poszukiwanie sprytnie chowających się przed zbieraczami małych kulek :).

Czarne jagody są zdrowe. Kilogram jagód zawiera: 5,82 g białka, 132 g węglowodanów i 291 g składników mineralnych: wapnia 7,5 mg, żelaza 7,18 mg, miedzi 1,10 mg i fosforu 88,3 mg. Owoce czernicy dostarczają nam witamin: A, B1, B6, B2, C i PP.

Ożarowski pisze: Owoce borówki czernicy są powszechnie znanym u nas surowcem przeciwbiegunkowym. Zawarte w nich garbniki po podaniu doustnym odwaru niszczą lub hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych przewodu pokarmowego, w tym również szczepów opornych na antybiotyki, zmniejszają przepuszczalność błon śluzowych jelit i zatrzymują stopniowo wydalanie płynnych stolców. Dzięki temu zapobiegają nadmiernemu odwodnieniu ustroju. Ponadto garbniki wiążą się z toksynami bakteryjnymi przy biegunkach, a także z solami metali ciężkich w przypadku zatruć nimi. Tworzą z obu rodzajami trucizn nierozpuszczalne kompleksy i hamują ich wchłanianie. Wymienione działania owoców borówki czernicy przyczyniają się wyraźnie do zmniejszenia stanu zapalnego błon śluzowych jelit, zahamowania drobnych krwawień z uszkodzonych włosowatych naczyń krwionośnych, spadku ciepłoty ciała, zmniejszenia bólów brzucha oraz zniesienia uczucia nudności.

Świeżymi jagodami cieszymy się tylko latem. Ale na szczęście możemy je suszyć i mrozić, nie tracą swoich cennych właściwości w tych procesach.

kładniki ciastao:

Wszystko wymieszałam. Blachę wysmarowałam klarowanym masłem. Piekłam 25 minut w 180 ° C. Kiedy ciasto się piekło zrobiłam krem daktylowy:

Daktyle ugotowałam w mleku. Rozpuściłam czekoladę (zamiast czekolady można dodać kakao), wszystko wymieszałam i zmiksowałam.
Zrobiłam mus z jagód. Szklankę jagód zmiksowałam z łyżeczką ksylitolu i podgotowałam chwilę dodając kawałek laski wanilii. Mus wymieszałam z kremem z daktyli dodając garść całych jagód. Wyłożyłam tę masę na ciasto, rozsmarowałam. Dołożyłam jeszcze świeżych jagód. Zimą można użyć domowego dżemu jagodowego.

smacznego lata! 🙂

Komentarze 16 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ciasto fantastyczne zniklelo poierwszego dnia, smakowalo nawet tym ktorzy sceptycznie podchodza do moich zdrowych wynalazkow 😉

Albo czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie takowe mleko kupić? 🙂

Czym można zastąpić mleko ryżowe? Nie mogę go dostać w moim sklepie 🙁

Aniu, zrobiłam ciasto z jagodami z Twojego przepisu – w smaku bardzo dobre, ale niestety nie wyrosło w ogóle 🙁 i nie wiem gdzie mogłam popełnić błąd… Zrobiłam wszystko tak jak w tym przepisie, jedyne co to zamieniłam mąkę ryżową na kokosową, a mleko ryżowe na mleko owsiane, Dziwne, bo po dodaniu proszku do pieczenia ciasto powinno wyrosnąć… być może to wina piekarnika… ? No cóż, będę próbować dalej 🙂 Pozdrawiam

Maka kokosowa raczej nie wyrasta. Też się kiedyś mocno zaskoczyłam ?

Pani Anno, czy można nie dodawać soku z cytryny? Przepis jest prawie idealny dla mojej 5-letniej siostry, ponieważ ma uczulenie na mleko krowie i jaja, ale niestety też na cytrusy.

Moje przepisy to tylko inspiracja :). Nie sądzę, by brak soku zaszkodził. Pozdrawiam Panią i siostrzyczkę:)

Czy którąś z mąk można zastąpić kokosową, by nie kupować 2 nowych ? :>
Pozdrawiam smacznie!

Uwielbiam owsianke ale wyczytalam ostatnio ze moze prowadzic do anemii lub zaburzonego wchlaniania niektórych pierwiastków w tym zelaza. Czy to prawda?

Aniu czy mogę sobie przygotować owsianke z owocami i przyprawami i później tylko zalać gorąca woda w pracy czy trzeba ja gotować. Będę wdzięczna za odpowiedź.

Dzien dobry! Pisalam juz wczesniej, ale nie uzyskalam odpowiedzi, wiec probuje jeszcze raz 🙂

Mam pytanie odnosnie ilosci posilkow, poniewaz widze troche niescislosci pomiedzy tym, co Pani powiedziala na blogu, a ksiazka. Chyba, ze po prostu sie juz pogubilam 🙂 W ksiazce powiedziane, ze trzeba jest co 2-4h, zakladam, ze sa to sniadanie-przekaska-obiad-podwieczorek-kolacja. Z kolei na blogu powiedziala Pani w pewnym momencie, ze robimy nowe wyzwanie- jesc tylko trzy posilki dziennie. Laczac obie wypowiedzi oznaczaloby to, ze musialybysmy jesc np. od 9 do max 17. Jak to w takim razie wyglada? Jesc trzy posilki, ale co np 5-6 godzin czy 5 co 3-4? I do tego, jak rozpoznac, jakie ilosci jedzenia to za duzo/za malo przy wadze 50kg- nie czuje glodu ani sytosci w ogole, ciagle po prostu czuje sie ok.

Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz!

Pozdrawiam!

W wyzwaniu napisałam 3 głowne posiłki plus przekąski.
Zawsze powtarzam, że każdy powinien odżywiać się tak jak to czuje.
Dla jednych 5 posiłków to za dużo, dla innych 3 posiłki to za mało
Należy obserwować swój organizm
Ważne, aby nie podjadać co 30 minut 🙂

dziekuje! 🙂 chyba wybiore sie do ditetetyka, zeby ulozyl mi diete odpowiednia na utrzymanie wagi, bo niestety w ogole nie mam sama wyczucia 🙁 dziekuje za pomoc i pozdrawiam!