Ryba w sosie pomidorowym z oliwkami
Ryby morskie są cennym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy te są znane ze swojego działania przeciwzapalnego i przeciwzakrzepowego. Ponadto ryby dostarczają nam także jodu, selenu, wapnia, magnezu i witaminy D. U mnie dziś na stole ryba w sosie pomidorowym z oliwkami. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem komosy ryżowej czy kaszy. Was również zachęcam do spożywania ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Sposób przygotowania:
Zeszkliłam na oliwie z oliwek drobno pokrojony czosnek oraz cebulę. Dodałam pomidory z puszki, wino, oliwki, przyprawy i dusiłam do miękkości. Rybę możesz dusić w sosie, pod przykrywką lub piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut, skropioną oliwą z oliwek oraz przyprawami. Na koniec dodałam świeży rozmaryn oraz kilka ziaren czerwonego pieprzu.
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Danie wydaje się być pyszne, a zdjęcie i stylizacja talerza ? są niesamowite! Czy wino można czymś zastąpić?
Japończycy jedzą dużo ryb i często przekraczają wiek stu lat. Kto by nie chciał tyle żyć. Pani propozycja ryby więc jest adekwatna i na miejscu. Pozdrawiam.