Krewetki w sosie ghee

Krewetki w sosie ghee z kolendrą

Do spożywania ryb przekonywałam Was na blogu niejednokrotnie podkreślając ich walory odżywcze i zdrowotne. Dziś natomiast chciałabym Was zachęcić do częstszego sięgania po owoce morza. Dziś na moim stole zagościły krewetki. Te niewielkie skorupiaki mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Są one źródłem pełnowartościowego białka, dostarczają także sporo korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są one dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, selenu i miedzi. Każdy kto chociaż raz ich spróbuje z pewnością się do nich przekona.

 

Sposób przygotowania:

Krewetki umyłam dokładnie. Na patelni rozgrzałam oliwę i dodałam czosnek pokrojony w talarki i podsmażyłam. Dodałam krewetki i masło, a następnie sok z cytryny i przyprawy. Dusiłam pod przykryciem a na koniec dodałam posiekaną pietruszkę i kolendrę. P.S. Można dodać do smaku białe wino wytrawne.

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Chyba zacznę częściej jeść krewetki. To, że są zdrowe wiedziałem. Ale pani artykuł przekonał mnie. Do tego aby je częściej jeść. Pozdrawiam.?

A może ma Pani sprawdzone przepisy na domowe przetwory? Niestety w większości jednym ze składników jest dość spora ilość białego cukru, szukam zdrowej alternatywy. Pozdrawiam.

Uwielbiam krewetki, to ciekawy przepis z dodatkiem kolendry?pozdrawiam?