Krewetki w sosie ghee z kolendrą
Do spożywania ryb przekonywałam Was na blogu niejednokrotnie podkreślając ich walory odżywcze i zdrowotne. Dziś natomiast chciałabym Was zachęcić do częstszego sięgania po owoce morza. Dziś na moim stole zagościły krewetki. Te niewielkie skorupiaki mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Są one źródłem pełnowartościowego białka, dostarczają także sporo korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są one dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, selenu i miedzi. Każdy kto chociaż raz ich spróbuje z pewnością się do nich przekona.
Sposób przygotowania:
Krewetki umyłam dokładnie. Na patelni rozgrzałam oliwę i dodałam czosnek pokrojony w talarki i podsmażyłam. Dodałam krewetki i masło, a następnie sok z cytryny i przyprawy. Dusiłam pod przykryciem a na koniec dodałam posiekaną pietruszkę i kolendrę. P.S. Można dodać do smaku białe wino wytrawne.
Komentarze 3 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Chyba zacznę częściej jeść krewetki. To, że są zdrowe wiedziałem. Ale pani artykuł przekonał mnie. Do tego aby je częściej jeść. Pozdrawiam.?
A może ma Pani sprawdzone przepisy na domowe przetwory? Niestety w większości jednym ze składników jest dość spora ilość białego cukru, szukam zdrowej alternatywy. Pozdrawiam.
Uwielbiam krewetki, to ciekawy przepis z dodatkiem kolendry?pozdrawiam?