Curry ze słodkich ziemniaków
Uwielbiam słodkie ziemniaki! Bataty są między innymi źródłem karotenów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Świetnie nadają się do przygotowania (nieco innych od przyrządzanych z tradycyjnego ziemniaka) frytek, na które przepis znajdziecie TUTAJ. Tym razem proponuję Wam orientalne curry.
Spróbujcie przygotować tę potrawę – gwarantuję, że nie pożałujecie! 🙂
Sposób przygotowania:
Rozpuściłam olej kokosowy w rondlu, na średnim ogniu i zeszkliłam posiekaną cebulę. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Całość podsmażałam przez około minutę, do uzyskania wyrazistego zapachu. Wymieszałam tajską czerwoną pastę curry, pastę orzechową i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Całość dodałam do rondla, a następnie wlałam wodę i dodałam mleczko kokosowe. Zawartość rondla doprowadziłam do wrzenia, zmniejszyłam ogień i gotowałam na wolnym ogniu, bez przykrycia, przez około 25-30 minut, do momentu, aż słodki ziemniak zmiękł. Na koniec dodałam pokrojony groszek cukrowy, sok z limonki i doprawiłam do smaku. Danie podałam z gotowanym ryżem.
Jeśli chcecie trochę pochrupać, posypcie danie kilkoma orzechami 🙂
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Po przeczytaniu przepisu bardzo mnie zachęciło do wypróbowania ! Uwielbiam takie połączenie ☺️
Ładnie to wygląda. Pewnie i bosko smakuje.