Domowy Twix = gigant Twix

Dziś mam dla Was prawdziwą słodką bombę na niedzielny deser 🙂

Czekolada, kruche ciasto i zdrowy karmel! Domowy Twix jest prostą w przygotowaniu słodką przekąską dla każdego.  Ciasto pozbawione jest białego cukru i tłuszczy trans, a dzięki wykorzystaniu zdrowych produktów dostarczycie sobie i Waszym bliskim poza walorami smakowymi również wiele dobroczynnych składników. Kto z Was się skusi na GIGANT TWIXA? 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę i sól morską wymieszałam. W garnku podgrzałam olej kokosowy, dodałam mleczko kokosowe, ksylitol. Wymieszałam z mąką i solą, uformowałam kulę i wstawiłam do lodówki.

 

Spód ciasta: Rozpuściłam tabliczkę czekolady z łyżką tłuszczu w rondelku, do podłużnej keksówki włożyłam papier do pieczenia, wlałam czekoladę na spód, włożyłam do lodówki.

 

Środek: Wyjęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam na dwa prostokąty o wielkości keksówki, widelcem ponakłuwałam ciasto (mąka migdałowa jest krucha). Piekłam około 15 minut w 150°C.

 

Karmelowa warstwa: Wszystkie składniki zblendowałam na gładką masę. Przełożyłam połowę masy karmelowej na zastygniętą czekoladę w keksówce, następnie ułożyłam pierwszą połowę ciasta, znowu dodałam masę karmelową i ponownie przykryłam drugą warstwą ciasta.

 

Kolejna warstwa czekolady: Rozpuściłam czekoladę tak samo jak wyżej, polałam ciasto i włożyłam do lodówki.

 

Wyjęłam deser z lodówki, wyłożyłam z keksówki do góry nogami i polałam ostatnią warstwą z trzeciej tabliczki czekolady po bokach oraz na wierzchu robiąc szlaczki. Pozostawiłam do zastygnięcia i gotowe  🙂

 

 

 

 

 

 

Komentarze 12 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Właśnie zajadam. Miałam trochę problem z uformowanymi blokami ciasta z mąki migdałowej. Pokruszyły mi się. Nie wiem czy nie brakuje im czegoś co by to ciasto kleiło… np. jajko?! Ale smakuje bardzo dobrze, intrygująco. Chociaż nie jest to smak Twixa… 😉

Przeeeepyszne ;)) właśnie się zajadam. To jest teraz dla mnie ciasto nr 1. Wcale nie jest skomplikowane do zrobienia… Zajęło mi to ok 30 min. Polecam 🙂

Mam pytanie – czy maka migdalowa to jest dokladnie to samo, co mielone migdaly?

wow muszę zdobyć gęste mleczko kokosowe i robię od razu 😀

Czym można zastąpić make migdałowa? ( maka kokosowa czy owsiana?)

Pani Aniu! Ależ to smakowite, pozdrawiam cieplutko:))))))))))

Można migdały zamienić na orzechy brazylijskie?nie mogę jeść migdałów.Dziękuję i pozdrawiam

Wooow! Wygląda świetnie. Będę czekać na taką pyszności w cateringu supermenu! ❤️