Ryba na parze z warzywami i lekką sałatką

Dorsz to dobre źródło białka. Przygotowany na parze w połączeniu z warzywną sałatką to świetny pomysł na lekką kolację, zwłaszcza w upalne dni, kiedy mamy ochotę na szybkie, proste dania. Wykorzystajcie warzywa, które akurat macie w kuchni – do tego odrobina oliwy i pyszna, pożywna kolacja gotowa 🙂

 

Sposób przygotowania:

Rybę przyprawiłam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skropiłam sokiem z cytryny. Marchewkę i ziemniaka pokroiłam na mniejsze kawałki. Ugotowałam rybę i pokrojone warzywa na parze, aż do miękkości.

Pomidorki pokroiłam w ćwiartki, ogórka w półksiężyce, a oliwki przekroiłam na pół. Wymieszałam szpinak z rukolą, pomidorkami, ogórkiem, oliwkami i oliwą z oliwek. Powstałą sałatkę przełożyłam na talerz, dodałam ugotowane na parze warzywa i wyłożyłam na wierzch rybę. Całość posypałam kiełkami buraka 🙂

 

ryba_na_parze

 

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany