Alternatywa dla sernika – Ciasto jaglane z rodzynkami w czekoladzie
Staram się pokazać Wam, że można jeść z głową, także w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Te bardziej wartościowe i zdrowe propozycje wcale nie oznaczają gorszego smaku, wręcz przeciwnie! Jeśli dotychczas pojawiał się u Ciebie sernik, wypróbuj koniecznie ten przepis 🙂
Sposób przygotowania:
Jajka ubiłam z cukrem kokosowym na pianę. Wszystkie składniki na spód zblendowałam i masę przełożyłam do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód piekłam w 180°C przez około 10 minut.
Kaszę przepłukałam 1-2 razy pod zimną, bieżącą wodą i ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Odstawiłam do przestudzenia. Następnie dodałam mleczko kokosowe oraz pozostałe składniki i całość zblendowałam. Na koniec dodałam rodzynki i wymieszałam. Masę wyłożyłam na upieczony spód i całość piekłam w 180°C przez około 50 minut. Pozostawiłam do wystygnięcia w piekarniku.
Na koniec ciasto polałam rozpuszczoną czekoladą i schłodziłam przez noc w lodówce.
Komentarze 6 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Powielam pytanie odnośnie dwóch łyżek proszku do pieczenia, czy nie za dużo???
Mój synek nie może mąki owsianej a czytam juz kolejny przepis z tą mąką. Jaką mąką mogłabym zamienić mąkę owsianą?
Można zastąpić mieszankami innych mąk bezglutenowych.
Gdzie dostać roślinna śmietankę lub czym ją zostąpić?
Czy dwie łyżki proszku do pieczenia to nie za dużo?
Jakiej wielkości blaszki pani użyła?