Alternatywa dla sernika – Ciasto jaglane z rodzynkami w czekoladzie

Staram się pokazać Wam, że można jeść z głową, także w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Te bardziej wartościowe i zdrowe propozycje wcale nie oznaczają gorszego smaku, wręcz przeciwnie! Jeśli dotychczas pojawiał się u Ciebie sernik, wypróbuj koniecznie ten przepis 🙂

 

Sposób przygotowania:

Jajka ubiłam z cukrem kokosowym na pianę. Wszystkie składniki na spód zblendowałam i masę przełożyłam do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód piekłam w 180°C przez około 10 minut.

Kaszę przepłukałam 1-2 razy pod zimną, bieżącą wodą i ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Odstawiłam do przestudzenia. Następnie dodałam mleczko kokosowe oraz pozostałe składniki i całość zblendowałam. Na koniec dodałam rodzynki i wymieszałam. Masę wyłożyłam na upieczony spód i całość piekłam w 180°C przez około 50 minut. Pozostawiłam do wystygnięcia w piekarniku.

Na koniec ciasto polałam rozpuszczoną czekoladą i schłodziłam przez noc w lodówce.

 

Komentarze 6 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Powielam pytanie odnośnie dwóch łyżek proszku do pieczenia, czy nie za dużo???

Mój synek nie może mąki owsianej a czytam juz kolejny przepis z tą mąką. Jaką mąką mogłabym zamienić mąkę owsianą?

Można zastąpić mieszankami innych mąk bezglutenowych.