Daktylowe krówki

Długo myślałam, jak „ugryźć” przepis na krówki w zdrowej wersji. Udało mi się stworzyć wersję daktylowo -sezamową. Przepis bardzo prosty, więc każdy może wypróbować w wolnej chwili 🙂

Sposób przygotowania:

Zmiksowałam wszystkie składniki i włożyłam w małe foremki w kształcie kwadracików. Włożyłam na noc do zamrażalki. Najlepiej jeść prosto z zamrażalnika, wtedy są lekko twarde, ale mimo to mają konsystencję w sam raz do… zjedzenia 🙂

 

 

Komentarze 14 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

To może po prostu zjeść daktyla – Medjoul same w sobie mają i ciągnącą konsystencję i karmelowy słodki smak krówki 😀

a czym można zastąpić migdały? (alergia na orzechy). jakieś ziarno?

A daktyle też należy namoczyć?
Brzmi tak pysznie że chce już zrobić! 😍

Aniu, myślisz, że zamiast tahini może być Twój mus kokosowy?

Aniu, kolejny cudowny przepis! Dziękuję! Czy zdradzisz, gdzie kupiłaś te cudne foremki?

Super pomysł!
Uwielbiam zdrowe słodkości, a krówki zawsze były moim guilty pleasure. Teraz juz #unguilty 😉

Polecam też wszystkim zdrową chałwę: tahinę wymieszać z gęstym miodem i bakaliami…

Ale fajne! Przydałoby się jeszcze wymyślić przepis na zdrową chałwę! 🙂

Zdrowa chalwa bardzo prosta i przepyszna: sezam podprazyc na patelni, zmielic na make, wymieszac z plynnym slodem np.: miodem do uzyskania pozadanej konsystencji i gotowe, smacznego!!!

Orzechy (w tym migdały) zawsze najlepiej moczyć. Ann