Eko ciasteczka bezglutenowe!

Dziś ciastka, ale bez cukru, więc zdrowe. Doskonałe na pierwsze lub drugie śniadanie, na dobry początek dnia :).

Suche składniki wymieszałam i namoczyłam dając tylko tyle wody, żeby sie skleiły. Po godzinie uformowałam ciastka i dałam na blachę wyłożoną papierem. Piekłam 40 minut w 170 stopniach.

Smacznego 🙂

Komentarze 41 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Niestety chociaż wszystko zrobiłam według przepisu to ciasteczka nie wyszły 🙁 a wody też dolewałam. Po prostu się rozpadają. Ale są przepyszne, więc samemu można takie rozpadające się zjeść. Drugą część która nie zmieściła się za pierwszym razem do piekarnika poratowałam jajkiem i te wyszły idealnie. 🙂

A mi wyszly idealni zgodnie z przepisem.
Trzeba dodawac wody malymi ilosciami, gdy masa zaczyna sie kleic, nalezy przestac
dobrego weekendu

Wlasnie zrobiłam te ciasteczka 😀 powiem tak rodzynki mi urosły tak wielkie i rozwalają mi się .. może następnym razem mi się uda, możliwe ze zrobiłam cos nie tak .:) pozdrawiam

Aniu a czym zastąpić aloes w koktajlach z pietruszką ? Szukam fajnych przepisów 😉

Ania a co sądzisz o piciu kawy czarnej, prawdziwej z odrobiną mleka migdałowego/kokosowego/ryżowego ?

Anno, a czy mogłabyś napisać jaki jest Twój stosunek do białka/protein w swojej diecie? Czy ze względu na to, że uprawiamy sport (fitness, bieganie) powinniśmy więcej ich spożywać niż węglowodanów?
Dzieki i Pozdrawiam 🙂

Białka powinno spożywać się od 0,7 do 1 g na kg m.c.
Pozdrawiam

Hej, podczytuję Twojego bloga i mam 2 pytania niezwiązane co prawda z ciastkami no ale chciałam zapytać.

1. Czy można łączyć kukurydzę z puszki z kurczakiem (chodzi mi o sałatkę).
2. Jakie herbaty można pić w ciąży? i czy w ciąży można dodawać do Twoich potraw ( np koktajl jagody goji i ziarna chia?)

Dziękuję za odpowiedź 🙂

Nie wiem, co zrobiłam źle, ale mi ciastka nie wyszły… 🙁 Najpierw nie chciały się zlepić, potem rozpadły się kompletnie, a do tego jeszcze spaliły mi się rodzynki.

Może zbyt mało wody Pani dodała lub zbyt wysoka temperatura była w piekarniku.
Pozdrawiam

Aniu a czy masz może sprawdzone sposoby na wzmocnienie włosów? Czy polecasz stosowanie suplementów oprócz oczywiście wartościowej diety? Pozdrawiam;)

Spróbujcie, zamiast rodzynek, dodać śliwki suszone, a zamiast migdałów – orzechy laskowe. Moim zdaniem lepiej komponują się z płatkami gryczanymi.

Wypróbowałam każdy z przepisów zamieszczonych na Twojej stronie, dzięki Tobie przeszłam na zdrowy tryb życia, zmieniłam styl odżywiania i jestem aktywna fizycznie intensywnie każdego dnia. Wszystkie wskazówki znalezione na Twojej stronie są godne uwagi. Dzięki wielkie za wprowadzenie tyle radości do mojego życia 🙂
P.S. ciastka są przepyszne!
Pozdrawiam

A mam pytanie dot. siemienia lnianego, słyszałam, że nie powinno sie go poddawać obróbce wyskotemperaturowej (gotowanie, duszenie itp.) , bo wydzielają się związki rakotwórcze? Wiesz coś może na ten temat?

Mleka krowiego należy unikać jak ognia.jest nie trawione przez organizm ludzki.Płatki gryczane można zastąpić orkiszowymi,które również nie zawierają glutenu.Gluten jest bardzo niezdrowy,ciężkostrawny ,niepotrzebny.
Pozdrawiam

Płatki orkiszowe zawierają gluten!! Lecz jest on lepiej przyswajalny niż np. gluten z płatków owsianych.

Zrobiłam dzisiaj ciasteczka, były by wspaniałe tylko po każdym kęsie czuję gorzki posmak. Zrobiłam ze składników: płatki migdałów, zmielone siemię lniane, żurawina, rodzynki, sezam. Który z tych składników może tak smakować po upieczeniu?

Sezam może dawać gorzkawy posmak.
Pozdrawiam

Tak się składa, że lekarze mówią, co im wygodnie, niekoniecznie mówią prawdę, z różnych powodów… (temat rzeka. Podobnie ma się sprawa nabiału KROWIEGO, oglądam programy typu “Wiem, co jem… “, “Zdrowie na widelcu” i co? W tych programach propagują jeść produkty mleczne, wypowiada się pani prof. i inne wykształcone DIETETYCZKI w TV, a mleko jest S Z K O D L I W E, o czym głośno nikt nie mówi, o tym wiedzą tylko ci, którzy ten temat zgłębiają, ale o tym się milczy z wiadomych powodów. To co mówią lekarze, to ja oczywiście wiem z TV, należy szczepić! (nie słyszałam lekarza, który byłby przeciw, tak samo dietetyka, który odradzałby spożywanie mleka), interesuje mnie zdanie Anii, ale być może nie ma wiedzy w tym temacie. Pozdrawiam!

Nie musisz szczepić dziecka,ale w ten sposób narażasz jego życie i bierzesz na siebie za to odpowiedzialność,a my “wredni,oszukujący” wszystkich lekarze tylko szkodzimy szczepionkami i pewnie w ogóle tym że istniejemy,nic tylko pogratulować świadomości.Dalej opieraj swoją wiedzę na wyczytanych w internecie rzeczach w końcu nikt nie kontroluje tego co w nim jest.A pretensje miej sama do siebie jak Ci dziecko zachoruje na choroby które dawno się nie pojawiają właśnie dzięki szczepieniom.I nie mam na myśli szczepionek dodatkowych,ale te wg kalendarza jak gruźlica,tężec,błonica,krzusiec,polio,żółtaczka.Poczytaj może lepiej jak się takie choroby leczy,czy je się da wyleczyć i jakim kosztem i jak się na nie umiera zanim znowu wypowiesz podobnie idiotyczne zdanie jak “Tak się składa, że lekarze mówią, co im wygodnie, niekoniecznie mówią prawdę, z różnych powodów…” pod Naszym adresem.Zastanów się może nad tym co piszesz, bo środowisko lekarskie nie uczy się latami po to żeby okłamywać i oszukiwać pacjentów,ale wiem wiem dla wielu teraz jedynie dr google ma rację,a lekarze to debile.Ehhhhhh

Poniewaz sama na codzien przebywam w środowisku lekarskim i obserwuje poczynania co poniektórych kolegow, smialo podpisze sie pod ostatnim zdaniem. Prawda jest taka, ze media czesto wypowiadają sie na tematy medyczne, o których wcale nie maja pojęcia. I jest jeszcze druga prawda: swiatem medycznym, jak wszystkim zresztą, żądza pieniądze. Nie zawsze dobro pacjenta jest najwyzszym dobrem. Trzeba sobie z tego zdawac sprawę.

Mam pytanie do a: dlaczego na tężec szczepi się już 2 miesięczne dzieci? Jakie jest ryzyko, że się nim zarażą? Dlaczego dostępne w Polsce szczepienia na tężec zawierają rtęć?

Owocow nie powinno sie generalnie laczyc z niczym. Najlepiej jesc osobno. One trawione sa bardzo szybko (30-60min) i zestawione z innymi skladnikami, moga powodowac wzdecia i inne problemy gastryczne.

Co za rozrzut pytan i tamatyki. Mysle, ze Ania ( z cala dla niej sympatia) nie jest omnibusem i nie zna sie na wszystkim. Pytanie o szczepienia mnie rozwalilo;) tak istotna kwestie polecam poruszyc z lekarzem pediatra.

Skąd ten pomysł na lansowanie diety bezglutenowej? To wprowadzanie ludzi w błąd. Dieta bezglutenowa jest dla osób chorujących na celiakie lub tych, którzy nie tolerują glutenu z innych przyczyn. Nie ma żadnych dowodów naukowych (evidence based medicine), że dieta bezglutenowa jest korzystna dla osób zdrowych. Glutem może np. poprawiac odporność czy zmniejszać poziom cholesterolu LDL i triglicerydów. Stosowanie diety bezglutenowej u zdrowych może przynieść więcej problemów zdrowotnych niż korzyści.

Ja nie dodaję tylko przepisów bezglutenowych. Na mojej stronie można znaleźć wiele innych
Pozdrawiam

Ania, czy polecasz picie kawy zielonej? Jest zdrowa? Ciekawi mnie też, jakie jest Twoje zdanie na temat szczepienia dzieci. Uważasz, że należy szczepić? Interesuje mnie tematyka zdrowia, czytam dużo z ciekawości dla samej siebie. Czy z tymi szczepionkami nie jest tak jak z mlekiem? … tzn. media są za, ale … 😉
P O Z D R A W I A M

Czy płatki gryczane mogę zastąpić owsianymi? A jeśli chodzi o migdały to czy mogą to być płatki?

Pewnie możesz zastąpić, ale wtedy nie będą bezglutenowe, bo polskie płatki owsiane zawierają gluten

Jeżeli zastąpisz płatki gryczane owsianymi to nie będą to ciastka bezglutenowe 😉 no chyba że kupisz takie w sklepie ze zdrową żywnością – czasem można dostać płatki owsiane bezglutenowe.

Pozdrawiam

Generalnie dla mnie nie muszą być bezglutenowe, tylko chodzi mi o smak i samo to że będą zdrowsze od tych kupionych w sklepie. Dzięki dziewczyny (Natalia, OLA) za odp 🙂

To bez problemu możesz zastąpić owsianymi 😉 Wszystko zrobione samemu w domu jest zdrowsze i niekiedy nawet tańsze od tego, co kupujemy w sklepie 😉

Ann jak schudnąć na weganiźmie? Proszę o rady, myślę że dużo ludzi czeka na taką zbilansowaną dietę;)

Hej Marzeno
Nie sadze zeby Ann potrafila odpowiedziec na to pytanie, bo nie jest weganka. jak przypuszczam. Weganie to osoby, ktore jedza tylko rzeczy pochodzenia roslinnego. Ann je ryby i mieso, tak przynajmniej wynika z jej postow…. Generalnie jesli chcesz zostac zdwowo odrzywiajaca sie weganka to nie mieszaj tluszczu z cukrem (np ciasta i slodycze sa przykladem takiego mieszania). Jedz owoce, warzywa, makarony, kasze, ryz, ziemniaki. Unikaj tluszczu w postaci olejow. Lepiej zjesc avokado czy MALA garsc orzechow… Pozdrawiam. Weganka Alex

Jak możesz pisać żeby nie jeść tłuszczów w postaci olejów!! to zasadniczy błąd, oleje zwłaszcza tłoczone na zimno, są mega zdrowe, np olej lniany zwłaszcza rzecz jasna Budwigowy, olej z wiesiołka(ale to tylko łyżeczka dziennie), jest jeszcze całe mnóstwo olejów które mają różne właściwości zdrowotne, rydzony, makowy, i inne, a np do podgrzewania jest super olej kokosowy-jeden z 2 najzdrowszych olejów na świecie, polecam książkę o nim
Pozdrawiam

Wystarczy przestać się obżerać i podejść zdrowo do tematu jedzenia, zmienić złe nawyki żywieniowe. Bilans energetyczny jest nie ubłagany. Sama jestem weganką, zdarzyło mi się przytyć. Teraz jestem na etapie chudnięcia – po prostu jak najmniej, niezdrowego tłustego jedzenia (chipsy, nachosy, popcorn, frytki itd.), zmniejszyłam również trochę wielkość porcji oraz mego dużo ruchu. Jest okej 🙂

A możeby tak ruch ? Trochę sportu nie zaszkodzi. I racja z tym jedzeniem – nie można się obrzerać!!!

@Marzena
A może musisz właśnie zacząć jeść, aby chudnąć? To zależy od wielu czynników, a TY właściwie nie podałaś żadnych informacji.