Jogurt z migdałów. Home Made!

Migdały namocz je przez 8-10 godzin w zimnej wodzie w celu uruchomienia procesu kiełkowania i zmiękczenia migdałów.

Sposób przygotowania:

Umieść migdały w misce i przykryj  je wodą, pozostaw na  noc (8-10 godzin). Rano opłucz je i dobrze osusz. Następnie wrzuć do blendera, dodając wodę, daktyle i wanilię. Miksuj na największych obrotach przez 1 minutę. Mieszaninę włóż do ściereczki lnianej służącej jako sitko. Przez małe otwory wyciskaj mleko do miski (może to potrwać kilka minut, więc bądź cierpliwy!). Podgrzej napój, a następnie dodaj 1 saszetkę bakterii jogurtowych (według instrukcji na opakowaniu – w temperaturze 45 stopni). Odstaw na 4 godziny. Wymieszaj z solą morską i dodaj kilka owoców leśnych (można je rozgnieć widelcem). Włóż do lodówki.

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zastanawiam się czy nie trzeba dodać cukru, jako pożywki dla bakterii. Właśnie kupiłam bakterie jogurtowe i jest napisane że trzeba dodać cukier.

Migdały to skarbnica cennych składników 🙂

Interesujące. Ciekawe. Kluczowe. Potrzebne. Pozdrowionka.?

I po 4 godzinach wyszedł Pani jogurt? Mleko roślinne potrzebuje przynajmniej 10 godzin w ciepłym miejscu. No i coś do żelowania.