Świąteczny smak na śniadanie, czyli owsianka z karmelizowaną gruszką w przyprawach korzennych
Przyprawy korzenne – trudno sobie wyobrazić bez nich Święta 😉
Przynajmniej w mojej kuchni właśnie w tym okresie królują, przede wszystkim ze względu na swoje rozgrzewające działanie.
SKŁADNIKI:
- 70 g płatków owsianych bezglutenowych
- 1 1⁄2 szklanki napoju owsianego
- 1 gruszka
- 1 brzoskwinia
- 2 łyżki pestek granatu
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1⁄2 łyżeczki przypraw korzennych
- odrobina startej gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Płatki owsiane ugotuj na mleku roślinnym.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojone owoce. Delikatnie karmelizuj z obu stron posypując cukrem kokosowym.
Owsiankę przełóż do miseczki, dodaj karmelizowane owoce oraz pestki granatu.
Całość posyp przyprawami korzennymi i startą czekoladą.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
w zimie, w sklepach są brzoskwinie?..