Świąteczny smak na śniadanie, czyli owsianka z karmelizowaną gruszką w przyprawach korzennych

Przyprawy korzenne – trudno sobie wyobrazić bez nich Święta 😉

Przynajmniej w mojej kuchni właśnie w tym okresie królują, przede wszystkim ze względu na swoje rozgrzewające działanie.

 

SKŁADNIKI:

  • 70 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 1⁄2 szklanki napoju owsianego
  • 1 gruszka
  • 1 brzoskwinia
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1⁄2 łyżeczki przypraw korzennych
  • odrobina startej gorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Płatki owsiane ugotuj na mleku roślinnym.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj pokrojone owoce. Delikatnie karmelizuj z obu stron posypując cukrem kokosowym.

Owsiankę przełóż do miseczki, dodaj karmelizowane owoce oraz pestki granatu.

Całość posyp przyprawami korzennymi i startą czekoladą.

 

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany