Owsianka z leśnymi owocami

Owoce jagodowe są jednym z najlepszych źródeł związków przeciwutleniających, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych (m.in. nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego). Zachęcam Was do codziennego spożywania przynajmniej jednej porcji ulubionych owoców jagodowych (czarnych jagód, borówek, malin, truskawek, jeżyn). Składniki bioaktywne zawarte w tych owocach wzmocnią też Waszą odporność, o którą wszyscy powinniśmy dbać. W okresie zimowym świetnie sprawdzą się owoce mrożone, które możecie wykorzystać do owsianek, koktajlów, smoothies, ciast i deserów 🙂

 

Sposób przygotowania:

Żurawinę zalałam wrzątkiem i pozostawiłam do namoczenia na około 15 minut. Płatki owsiane ugotowałam na wodzie, pod koniec gotowania wlałam napój ryżowy, dodałam pokrojonego w plastry banana, miód oraz owoce leśne (jagody, jeżyny). Dodałam także odcedzoną żurawinę. Całość wymieszałam.

Owsiankę przełożyłam do miseczki i udekorowałam świeżymi owocami 🙂

 

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany