Pieczone tofu w marynacie z warzywami
Wiem, że wielu z was poszukuje inspiracji na wegetariańskie potrawy. Sama lubię sięgać po takie dania. W diecie ważna jest przecież różnorodność. Pomysły z wykorzystaniem tofu pojawiały się już na blogu np. TUTAJ czy TUTAJ. Dzisiaj tofu jako szybka przekąska, dodatek na śniadanie, czy potrawa na lunch. A towarzyszy mu papryka, która jest świetnym źródłem witaminy C, dlatego warto po nią sięgać w okresie zimowym.
Sposób przygotowania:
Tofu pokroiłam w plastry. Czosnek przecisnęłam przez praskę, wycisnęłam sok z cytryny. Wszystkie składniki marynaty wymieszałam, następnie dodałam do niej tofu i odstawiłam na 10-15 minut. W międzyczasie kolorowe papryki pokroiłam w paski. Wszystkie składniki wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem i piekłam w 180°C przez około 20-25 minut.
Komentarze 4 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Aniu co z obozem wiosennym?
Z tego co pamiętam już był zapis na obóz na Ani stronie. Pozdrawiam
Gratulacje za Olimpiady Specjalne 🙂
Super przepis. Jak wszystkie pani przepisy. Pozdrawiam.