Z cyklu Droga do Zdrowia… Płatki owsiane

Zdrowe nawyki powinniśmy wpajać naszym dzieciom już od najmłodszych lat 🙂

Płatki owsiane wykorzystuję w mojej kuchni na kilka różnych sposobów. Na śniadanie przygotowuję z nich owsiankę z dodatkiem owoców i napoju roślinnego. Stosuję je także do pieczenia ciast, ciasteczek i chleba. Dlaczego płatki owsiane znalazły tak szerokie zastosowanie w mojej kuchni? Tego dowiesz się z dzisiejszego postu!

 

Czy wiesz, że…

  • Wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych: błyskawiczne (gotowe do spożycia bez konieczności gotowania), górskie (lekko przetworzone) i zwykłe (wymagają gotowania).
  • Choć owies to zboże naturalnie bezglutenowe to w wyniku jego przetwarzania może dojść do jego zanieczyszczenia zbożami glutenowymi. Z tego względu osoby na diecie bezglutenowej powinny zrezygnować ze spożycia płatków owsianych lub wybierać płatki owsiane bezglutenowe pochodzące z licencjonowanych upraw.
  • Płatki owsiane zawierają spore ilości witamin z grupy B oraz witaminy E. Są także dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź.
  • Płatki owsiane to dobre źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit i pomaga w walce z zaparciami.
  • Płatki owsiane utrzymują uczycie sytości na dłużej, obniżają apetyt, a przez to ułatwiają utrzymanie prawidłowej masy ciała.
  • Regularne spożywanie płatków owsianych pomaga w normalizacji poziomu cholesterolu i glukozy we krwi.
  • Płatki owsiane zawierają jednak spore ilości fitynianów, które hamują wchłanianie składników mineralnych. Aby ograniczyć niekorzystny wpływ fitynianów, spożywaj płatki owsiane łącznie z napojem roślinnym lub namocz je wcześniej w wodzie.
  • Płatki owsiane idealnie sprawdzą się jako dodatek do domowych maseczek. Kąpiele w płatkach owsianych łagodzą objawy łuszczycy i alergii. Mają one działanie nawilżające, ściągające, lekko złuszczające i oczyszczające. Sprawdzą się więc również idealnie jako peeling.
  • Płatki owsiane powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dzięki temu zachowują świeżość nawet przez 12 miesięcy. Przechowywanie płatków owsianych w otwartych pojemnikach naraża je na wilgoć i pleśń.

 

Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis zachęcił Was do częstszego spożywania płatków owsianych. Przepisy na pyszne dania z ich udziałem znajdziecie na moim blogu oraz w aplikacji Diet & Training by Ann.

 

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Czy aby pozbyć się tych niekorzystnych fiynianów należy namoczyć płatki i wylać ta wodę później ?

Twoje przepisy na owsiankę są genialne! Chętniej rano wstaję, kiedy wiem, jak pyszne czeka mnie śniadanie ?

Wiem co dzisiaj będę jadł na śniadanie. Będą to zdecydowanie płatki owsiane.?