Risotto z białymi szparagami i kalafiorem
Sezon na szparagi już się powoli kończy. Warto jednak jeszcze z niego skorzystać i podelektować się wyśmienitym smakiem szparagów. Dziś proponuję Wam przepis na risotto z białymi szparagami i kalafiorem.
Sposób przygotowania:
Ryż ugotowałam w wodzie. Umyłam warzywa, szparagi obrałam, odłamałam drewniane końcówki. Kalafior i brokuł starałam na tarce. Szparagi drobno pokroiłam. Czosnek obrałam i pokroiłam w talarki i poddusiłam na oliwie z oliwek. Dodałam szparagi, kalafior i brokuł oraz przyprawy. Wszystko dusiłam pod przykryciem kilkanaście minut. Pod koniec gotowania dodałam pokrojone drobno halloumi (to dla tych którzy nie stosują zasady nie łączenia). Wszystko przełożyłam do miseczki.
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Witam, jaki mogę dodać ryż?
To super danie. Takie niezwykle zdrowe. Takie wpływające na dobre samopoczucie. Tylko nim się zajadać. A dzisiaj mecz. Ale przecież nie to jest tematem tego bloga. Serdecznie pozdrawiam pani Aniu.