Risotto z curry
Dzisiejszy przepis to inspiracja z włoskiej kuchni, połączona z nutą orientu. Dodatek curry nadaje risotto nie tylko piękny kolor, ale też aromat. W skład curry wchodzi przede wszystkim kurkuma, znana z licznych właściwości prozdrowotnych, między innymi wspiera odporność – co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Warto mieć tę przyprawę w swojej kuchni (o kurkumie i innych wartościowych przyprawach więcej pisałam TUTAJ).
Danie wymaga nieco cierpliwości, ale smak w pełni rekompensuje poświęcony czas! 🙂
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzałam olej kokosowy i zeszkliłam posiekaną cebulę. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie ryż i smażyłam przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Wlałam 100 ml bulionu, mieszałam i podgrzewałam całość na wolnym ogniu. Kiedy ryż wchłonął płyn, dolałam kolejną porcję bulionu.
Razem z ostatnią porcją bulionu dodałam pokrojoną w plastry cukinię i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyłam jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec doprawiłam danie przyprawami i odstawiłam pod przykryciem na około 4 minuty.
Przed podaniem posypałam risotto posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! 🙂
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Uwielbiam risotto, ale ja zwykłam je robić odrobinę inaczej, dzięki czemu jest trochę bardziej rzadsze. Jednak z dodatkiem orientalnych przypraw jeszcze nie testowałam i chyba muszę się skusić na wersję z kurkumą 🙂