Śniadaniowy budyń w zdrowej wersji
O tym, że biały cukier to zło zapewne wiecie. Jednak często słyszę, że nie możecie sobie dać rady bez śniadania lub przekąski, która nie zawiera cukru. Oczywiście najlepiej byłoby w ogóle nie słodzić (spokojnie, nie planuję kolejnego wyzwania bez cukru w najbliższym czasie :)). Jeżeli jednak jest Ci trudno zrezygnować z cukru, spróbuj postawić na jego zdrowsze zamienniki. Jest ich coraz więcej na sklepowych półkach. Dziś kilka słów o jednym z moich ulubionych zamienników, czyli o cukrze kokosowym.
Cukier kokosowy pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej, z którego odparowano wodę. Posiada głęboki, brązowy kolor oraz intensywny karmelowy zapach. Jest mniej słodki niż biały cukier, ale dodany do potraw nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Posiada niższy indeks glikemiczny niż biały cukier, dla którego jest doskonałą alternatywą.
To co powiecie na pyszny śniadaniowy budyń z cukrem kokosowym? Zdrowo, ale jednocześnie smacznie. Nie pożałujesz! 🙂 A jak obłędnie wygląda…
Sposób przygotowania:
Ryż ugotowałam na mleku kokosowym, gdy ryż wchłonął już mleko dolałam wodę. Następnie dodałam wszystkie składniki poza kakao i zblendowałam. Przełożyłam do miseczki, przyozdobiłam owocami i posypałam kakao.
Zdjęcie: Marta Wojtal z książki “Healthy Mama – poradnik zdrowej mamy”.
Komentarze 8 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Nie rozumiem przepisu. Gdy ryz wchlonal mleko dolałam wodę. Ile tej wody należy dolać?
Dzisiaj wjechało na śniadanie, pycha ! Pominęłam cukier kokosowy-dla mnie owoce były wystarczające.
Aniu, czy myślisz ze cukier kokosowy i mleczko mogą jeść 11 miesięczne dzieciaczki ??
Czy zamiast mleka kokosowego można użyć napoju ryżowego lub owsianego? ?
Pani Aleksandro, miodów i syropow raczej bym nie eliminował. Gdyż mają bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka. Nie możliwe jest to, że tak pracowity owad jakim jest pszczoła zrobił coś niezdrowego. Miody bardzo skutecznie reagują na organizm.
Podpowiem coś pani. Niech pani zastosuje w zimie naturalny lek połączenie miodu z czosnkiem. Nie złapie pani dzięki temu żadnej infekcji. Pozdrawiam.?
Dzień Dobry pani Aniu.
Ja całkowicie zrezygnowałem z cukru. Pod jaką by nie był postacią. Dlatego uważam, że prawie każdy może z niego zrezygnować.
Człowiek bez niego jest po prostu zdrowszy. I nie myśli zjadłbym cukierka lub czekoladkę. A przecież na jednej lub jednym nigdy się nie kończy.
A bez cukru spokojna głowa. Po pierwsze człowiek jest zdrowszy. A po drugie jego finanse zwyżkują. Po prostu zawsze są dodatkowe pieniądze.
Dlatego namawiam do odstawienia prawie wszystkich cukrów.
Pozdrawiam.?
Podzielam Pana opinię w 100 %. Cukrem żywi się największy syf w organach człowieka: grzybica, drożdżyca, próchnica, nowotwory. Od ponad 5 lat nie jem cukru pod żadną postacią, włączając miody, syropy itd. I nie ma takich okoliczności, abym się złamała. Nie kupuję prawie żadnych produktów gotowych. Podobnie jest z alkoholem. Zyski naprawdę są ogromne.
Pozdrawiam.
Grzybica i drożdżyca to to samo.