
Śródziemnomorski bowl z soczewicą
Uwielbiam tworzyć dania, które łączą w sobie prostotę i wyjątkowy smak – a kuchnia śródziemnomorska zdecydowanie należy do tych, które robią to najlepiej. Sezonowe warzywa, aromatyczne przyprawy, lekki hummus i soczysta soczewica – to połączenie nie tylko syci, ale też wspiera nasze zdrowie i dodaje energii na cały dzień. Ten bowl to mała kulinarna podróż na południe Europy – i świetny pomysł na zdrowy, zbilansowany posiłek, który łatwo przygotujesz w domu.
Sposób przygotowania
Na początek ugotowałam czerwoną soczewicę do miękkości – potem ją odcedziłam i odstawiłam. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do 200°C. Cukinię i bakłażana pokroiłam w półplasterki, paprykę w paski, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wrzuciłam na blachę, skropiłam oliwą z oliwek i posypałam przyprawami: solą morską, czarnym pieprzem, czosnkiem granulowanym, oregano i tymiankiem. Całość piekłam około 20 minut – aż warzywa zmiękły i lekko się przypiekły.
Oliwki przekroiłam na połówki, ale możecie zostawić je też w całości, jeśli wolicie. Do dużej miski przełożyłam ugotowaną soczewicę, pieczone warzywa i oliwki. Na środek dodałam łyżkę hummusu i skropiłam wszystko świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Co znajdziesz w tym daniu?
-
soczewicę dostarczającą błonnika, żelaza, kwasu foliowego i innych witamin oraz minerałów,
-
zdrowe tłuszcze z oliwek i oliwy z oliwek,
-
mnóstwo błonnika i witamin z warzyw,
-
intensywne przyprawy, które nadają wyjątkowego aromatu,
-
i porządną porcję energii na resztę dnia!
To danie nie tylko świetnie smakuje, ale też prezentuje się obłędnie – możesz spokojnie zapakować je do lunchboxa lub podać na kolację dla gości.
Chcesz więcej takich przepisów? Koniecznie zajrzyj do aplikacji Diet & Training by Ann – znajdziesz tam dziesiątki roślinnych i śródziemnomorskich inspiracji!
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…