Szakszuka z suszonymi pomidorami i szynką
Co powiecie na szakszukę na śniadanie? Na blogu znajdziecie już dwie propozycje tego rozgrzewającego, sycącego dania (TUTAJ i TUTAJ). Pamiętajcie, że kluczem jest uzyskanie lekko płynnego żółtka – dzięki temu jajko zachowa najwięcej wartości odżywczych. Duście całość na niewielkim ogniu pod przykryciem i kontrolujcie stopień ścięcia białka, a z pewnością uzyskacie wspaniałe danie.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę i suszone pomidory pokroiłam w paski. Na patelnię przełożyłam pomidory suszone, szynkę, przyprawy i pomidory krojone w sosie własnym. Całość wymieszałam i dusiłam przez około 3 minuty. Następnie ostrożnie wbiłam jajka. Smażyłam pod przykryciem do momentu ścięcia białek.
Przed podaniem posypałam szakszukę posiekanym szczypiorkiem 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…