Szparagi z boczkiem, jajkiem i masłem konopnym
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia, dlatego nie należy o nim zapominać. Przeprowadzone badania wykazały, że rezygnacja ze spożywania śniadań może wiązać się z wyższym ryzykiem wystąpienia nadwagi i otyłości. Według ekspertów śniadanie powinno być spożyte najpóźniej do godziny po przebudzeniu się i dostarczać nawet około 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Równie ważny jest jego skład. Ja szczególnie polecam śniadanie białkowo-tłuszczowe. Dlaczego? Tego dowiesz się poniżej:)
Dla kogo śniadania białkowo-tłuszczowe?
Takie śniadania polecam zwłaszcza osobom, które:
- Chcą zredukować swoją masę ciała.
- Odczuwają głód pomiędzy posiłkami.
- Cierpią na insulinooporność.
Jakie korzyści niesie spożywanie śniadań białkowo-tłuszczowych?
- Kontrola apetytu i dłuższe uczucie sytości.
- Mniejsze uczucie głodu.
- O wiele szybsza redukcja masy ciała, poprzez zwiększone tempo spalania tłuszczu.
- Brak gwałtownego wzrostu poziomu glukozy i insuliny we krwi po spożytym posiłku.
- Odkrycie nowych inspiracji kulinarnych i poznanie innych połączeń smakowych.
- Mniejsza ochota na podjadanie pomiędzy posiłkami.
Więcej informacji o korzyściach płynących ze spożywania śniadań białkowo-tłuszczowym znajdziesz TUTAJ.
Przykładowe śniadanie białkowo-tłuszczowe:
Szparagi z boczkiem, jajkiem i masłem konopnym
Nasiona konopii mają idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Masło z ziaren konopii to idealny dodatek do warzyw surowych oraz grillowanych, do owsianek i smoothie. Świetnie sprawdzi się również jako pasta do pieczywa.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzałam do 200°C. Odcięłam zdrewniałe końcówki szparagów. Ułożyłam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Przyprawiłam i skropiłam oliwą (najlepiej używać specjalnego pędzelka do smarowania). Ułożyłam plastry boczku. Piekłam około 10–12 minut. Wyłożyłam na talerz i polałam masłem konopnym. Podałam razem z jajkiem sadzonym.
Więcej inspirujących przepisów na pyszne śniadania białkowo-tłuszczowe znajdziesz w aplikacji Diet & Training by Ann.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Nie jestem promotorem jajek sadzonych. Ale gdyby ów element zmienić. Ten posiłek byłby idealny i niesamowity. Pozdrawiam.