Tatar z łososia i awokado
Tatar kojarzy Wam się wyłącznie z wołowiną? A co powiecie na delikatny tatar z łososia z dodatkiem kremowego sosu z awokado? Pamiętajcie, że jeśli używacie surowego mięsa i ryb, trzeba zadbać o ich świeżość i właściwe warunki przechowywania. Tłuste ryby morskie (do których należy m.in. łosoś) to najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3, wspierających zdrowie mózgu i układu krążenia, dlatego sięgajcie po nie jak najczęściej 🙂
Sposób przygotowania:
Łososia pokroiłam w drobną kostkę. Wymieszałam musztardę z oliwą, połową soku z limonki, kaparami, solą i pieprzem, po czym dodałam łososia. Całość wymieszałam i odstawiłam na chwilę do lodówki. Zblendowałam miąższ awokado z pozostałą częścią soku z limonki, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Tatar przełożyłam na talerz, podałam z sosem z awokado, kaparami oraz pieczywem.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…