Bananowo-truskawkowo-jagodowe ciasto

Lato to idealny czas na ciasto owocowe, w którym można wykorzystać dostępne produkty sezonowe. Ja do swojego wypieku wykorzystałam truskawki, maliny i jagody, które akurat miałam w domu. Banan natomiast nadał ciastu odpowiednią konsystencję i słodycz. Spróbujcie koniecznie!

Polecam eksperymentować również z innymi owocami 🙂

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zblendowałam poza owocami i orzechami – te składniki dodałam później i wymieszałam wszystko. Posmarowałam blaszkę tłuszczem, wlałam masę na ciasto, rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam ok. 45 minut. Następnie ciasto pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.

 

Komentarze 13 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pychota! zrobilam z wisniami. Nawet mezowi smakowal 🙂 wiec goraco polecam

Czy da się pominąć mus kokosowy? Albo ew. czym go zastąpić?

Ciasto przepyszne?Zrobilam tylko z malinami bo akurat mialam w domu i wyszlo super!!!

Pani Aniu, ciasto bardzo smakowało mężowi i córeczce:-) A dla mnie jest świetnie, bo szybkie w przygotowaniu;-) Dzięki takim przepisom mogę serwować mojej rodzinie pyszne, zdrowe desery- dziękuję!

Wyglada przepysznie 🙂 A można pominąć mus kokosowy ? Czy ewentualnie jakaś propozycja zamiennika ?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź 🙂

Zrobiłam z połowy porcji i upiekłam w formie na muffiny. Bardzo smaczne wyszło.

Witaj Aniu,mam pytanie o gluten.Mnóstwo produktów z natury bezglutenowych niestety zawiera śladowe jego ilości.Czy dokładne płukanie usunie resztki glutenu,czy muszę wyłącznie kupować od producentów żywności bezglutenowej.Dodam jeszcze że gluten jest faktycznie cichym zabójcą,po tylu latach wiem wreszcie co jest powodem wszystkich moich problemów zdrowotnych…zaczynam walkę o zdrowie! Pozdrawiam.