Wiosenna zupa jarzynowa

Dziś zupa – krem z najpopularniejszych warzyw. To propozycja na cały rok – te jarzyny są dostępne także zimą.

20160320-MW_KsiążkaLewandowska_20.03.16.0322

Dają nam witaminy, minerały i energię Ziemi.  W wersji wiosennej, zrobiona z nowalijek,  ta zupa jest najpyszniejsza i najbardziej aromatyczna. Jeśli nie gotujemy jej na rosole, to do wody można wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i laurowy listek.

O zaletach tymianku pisałam TUTAJ. A o zaletach kurkumy – TUTAJ.

Sposób przygotowania:

Na maśle poddusiłam cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie warzywa gotowałam w bulionie (można w wodzie), aż były miękkie.

Wszystko zmiksowałam i dodałam przyprawy oraz cebulę i czosnek. Jeszcze raz zmiksowałam do konsystencji gładkiego kremu i gotowałam przez kilka minut na małym ogniu.

Komentarze 23 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zupa przepyszna!! 🙂 zrobiłam osobiście z brokulam zamiast kalafiora bo nie miałam, następnym razem spróbuje z kalafiorem 😉 😉

Aniu jeśli na takiej zupie (przed zmiksowaniem ) gotuje sobie pulpety oczywiscie bez bulki tartej, będzie to w porządku ?? Czy wywar nie zmieni swoich wlasciowosci na niekorzystne? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Jasne, że tak 🙂 mmmm

Kolejny przepis odhaczony! ☺️ Zupa przepyszna, no i przede wszystkim zdrowa.. Gorąco polecam ☺️☺️

Pyszna zupa. Ma piękny kolor. Nawet przed doprawieniem bardzo dobra w smaku.
Dziękuję za przepis.

Wygląda niezbyt apetycznie, raczej jak kupka niemowlaka. Po co to miksować? Ten drugi obrazek też nie za bardzo zachęca . Brudna, niezbyt świeża marchewka, rozsypana kurkuma i jakieś ziarna, czy grubo ziarnista sól, być może zachwycać pod względem artystycznym znawców, czy amatorów fotografii, ale raczej nie zachęca do zjedzenia tej potrawy. A o to tu przede wszystkim powinno chodzić.

Dziękuję za odpowiedż, w takim razie muszę chyba z niego zrezygnować,tylko szkoda bo podobno działa dobrze na candidę.Pozdrawiam,jesteś super!

Hm brzmi smacznie a co mnie skusilo do takiego komenta…Poddusilam gotowalam zmiksowalam..zmiksowalam gotowalam czy to czasem nie za duzo maltretowania warzyw czy one choc w 30% zachowaly swoje wartosci? :/

Zupa z warzyw korzeniowych, to bum raczej powiedziała ze zupa zimowa 😉

Teraz mamy zieleninę, bób, fasolkę, i inne sezonowe cuda przecież!:)
A z korzeniowych to się robi właśnie zimą, jak nie ma nic innego:P

Taka zupa ze świeżych warzyw to pychota i zdrowie. Cebulka, czosnek i przyprawy na maśle klarowanym dodają niepowtarzalnego przełamania smaku. Aniu, dziękuję. Strzał w dziesiątkę. Wypróbowane.

ja tez jem bardzo mało węglowodanów kasza jaglana najczęściej , generalnie jem prosto, zawsze kurkuma, często koktajle owocowe z nasionami lnu lub chia olej kokosowy , zupy, jajka, ryby, mięsko od czasu do czasu, warzywa oczywiście, żadnych gotowych produktów….efekt na nic nie choruje, grypa i przeziębienia sa mi obce, czystość umysłu, dużo energii przez cały dzień, nie denerwuje się tak jak wcześniej, o wiele ładniejsza skóra, ładne włosy i paznokcie 🙂 Mniej znaczy więcej !!! 🙂

Chyba chochlik się wkradł, bo widzę “ryby”, a zaraz “mięsko”, a przecież ryby to mięsko…

Ale dlaczego? Chyba nie powiesz mi, że ryby to nie rodzaj mięsa? Oczywiście, że to mięso, tak jak drób czy wieprzowina.

Pysznie i zdrowo, czego chcieć więcej 😉 Ja jestem zwolenniczką diety niskowęglowodanowej i osobiście uważam, że jest bardzo skuteczna. Ktoś jeszcze się do niej stosuje/ miał do czynienia?:)

Nisko czyli ile gram wegli srednio na dobe? mniej wiecej?

Co do ilości spożywanych węgli to do 80g dziennie 🙂

jest to bardzo mocny olej, nie dla wszystkich. Nie dla osób mających problemy z wątrobą.