Puree z batatów z boczniakami
W tym roku w dalszym ciągu zamierzam eksperymentować z przepisami kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Lubię odkrywać nowe smaki i staram się ograniczać mięso. Grzyby to często niedoceniony produkt, choć są dobrym źródłem witamin z grupy B, a oprócz tego zawierają m.in.: potas, fosfor i magnez. Wielu z Was na pewno najchętniej wykorzystuje popularne pieczarki, a czy próbowaliście kiedyś boczniaków? Wystarczy je podsmażyć, by uzyskać naprawdę pyszny posiłek 🙂
Sposób przygotowania:
Bataty i ziemniaki pokroiłam w kostkę, po czym ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Dodałam masło klarowane, otartą skórkę z pomarańczy i ugniotłam całość na puree. Możecie je dodatkowo podsmażyć, aby było zrumienione.
Boczniaki pozbawiłam twardych ogonków, posoliłam i panierowałam: w jajku i bułce. Usmażyłam boczniaki na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, a następnie pozostawiłam do odsączenia z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Puree i boczniaki podałam ze świeżą sałatą, polaną bezlaktozowym jogurtem 🙂
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Wygląda to bardziej na tak niż na nie. Grzyby są bardzo dobre tylko trzeba umieć je przygotować. Pozdrawiam.😘