Czekoladowy deser z kaszą jaglaną
Czas na dania z kasz trwa! Ostatnio podzieliłam się z Wami pomysłem na kaszę gryczaną na słodko (przepis znajdziecie TUTAJ). Dziś kolej na kaszę jaglaną. Kasza jaglana jest dużo delikatniejsza w smaku niż kasza gryczana, dzięki czemu jeszcze łatwiej wykorzystać ją w deserowych daniach. Jednak zdobyła moje serce nie tylko smakiem, ale i właściwościami odżywczymi. Jest skarbnicą witamin z grupy B, fosforu, cynku i krzemu. Ten zdrowy mix składników odżywczych cudownie wpływa na kondycję włosów i paznokci! Do tego kasza jaglana jest bezglutenowa, lekkostrawna i idealnie sprawdza się jako element dań dla dzieci. Skoro już o dzieciach mowa — to czy można znaleźć lepszy sposób na przemycenie im zdrowych produktów niż deser czekoladowy? 🙂
Sposób przygotowania:
Przed ugotowaniem przepłukałam kaszę pod bieżącą, zimną wodą i ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie zalałam daktyle wrzątkiem i odstawiłam na około 15 minut, a czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Ugotowaną kaszę zblendowałam z dodatkiem napoju kokosowego, czekolady i odsączonych z wody daktyli. Gotowe! Jeżeli macie ochotę taki deser możecie podać też ze świeżymi owocami.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Pycha deser, u mnie gości często 😉