Gryczane naleśniki z burakiem i awokado
A może tak naleśniki na obiad?
Jest ktoś kto nie lubi :)?
Moja propozycja to bezglutenowe naleśniki z wytrawnym “wkładem”. Jak zapewne wiesz jestem burakożercom i dlatego dziś burak, ale w połączeniu z awokado.
Awokado jest cenne przede wszystkim ze względu na obecność kwasu oleinowego, który między innymi obniża poziom cholesterolu. Zawiera w swym składzie witaminy: B1, B2, B3, C, E ,K, kwas foliowy, miedź, fosfor, żelazo, potas, cynk, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-6. Faktem jest że awokado ma dużą kaloryczność, jednak zawarte w nim tłuszcze mają korzystne działanie dla naszego organizmu. Między innymi:
- wpływają korzystnie na nasz wzrok
- zapobiegają występowaniu chorób oczu
- stabilizują poziom cukru we krwi
- powstrzymują uczucie głodu
- pomagają obniżyć zbyt duży ładunek kwasowości w diecie.
Sposób przygotowania ciasta na naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam blenderem. Na patelni rozpuściłam olej kokosowy, rozlałam ciasto i smażyłam kilka minut, po czym obróciłam naleśnik by podsmażyć z 2 strony.
W międzyczasie przygotowałam dressing mieszając wszystkie produkty.
Na gotowy naleśnik rozłożyłam kawałki pokrojonego w kostkę buraka, awokado i rukolę. Polałam dressingiem i posypałam orzechami włoskimi.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Pani Aniu, na kolację może być? Serdeczne gratulacje z okazji narodzin córeczki <3 U nas 17 kwietnia synek skończył roczek. Rok nieprzespanych nocy… Ale dzięki Pani diecie mogę znieść wszystko! 😉