Gryczane naleśniki z bazyliowym twarożkiem
Jak Wam idzie dbanie o zdrowe nawyki w nowym roku? Czy czujecie jeszcze świąteczny klimat? Mam nadzieję, że ten przepis będzie dla Was kolejną inspiracją do przygotowania pysznej, wartościowej odżywczo kolacji. Jestem pewna, że naleśniki to jedno z ulubionych dań wielu osób! Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej.
Sposób przygotowania:
Wymieszałam mąkę gryczaną i ryżową. Dodałam jajko, napój kokosowy, wodę i całość zmiksowałam na jednolitą masę. Na patelni rozgrzałam masło klarowane i usmażyłam z przygotowanej masy naleśniki.
Posiekałam świeże zioła, po czym wymieszałam je z serem, jogurtem, solą i pieprzem. Powstały twarożek nałożyłam na usmażone wcześniej naleśniki i zwinęłam w rulon.
Na końcu przygotowałam sos: jogurt wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i papryką. Gotowe danie podałam ze świeżym szpinakiem, pomidorkami i sosem na bazie jogurtu 🙂
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
O mniam! Twarożek bazyliowy – to brzmi wyśmienicie! Szczególnie na letni obiad <3