Owsianka ze śliwką, siemieniem lniany i miodem

W moich przepisach często wykorzystuję śliwki – zarówno te świeże, jak i te suszone. Śliwki są dobrym źródłem związków polifenolowych o właściwościach antyoksydacyjnych.  Ponadto są one cennym źródłem potasu, zawierają także wapń, magnez, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę K. Do dzisiejszego przepisu użyłam śliwek suszonych, które dostarczają sporo błonnika pokarmowego dbającego o prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit. Śliwki suszone będą więc szczególnie polecane w problemach z wypróżnianiem i zaparciach. Są one również doskonałą i łatwą do zabrania przekąską do pracy czy szkoły.

 

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane namoczyłam na noc w zimnej wodzie. Rano ugotowałam je dodając mleka roślinnego (u mnie migdałowe). Dodałam zmielone siemię lniane, pokrojoną gruszkę lub inny owoc, miód, szczyptę kurkumy oraz suszone śliwki, które wcześniej namoczyłam w gorącej wodzie. Opcjonalnie możesz też do owsianki dodać 1 łyżeczkę oleju z orzecha włoskiego.

 

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

W poście “Razem czy osobno” napisałaś ,że nie łączymy owoców z węglowodanami i białkiem..

Zrobiłam z mango i kiwi, a zamiast oleju z orzecha (nie miałam) dałam po prostu posiekane orzechy włoskie. Wyszła przepyszna !

Owoce to ulubiony dodatek do płatków owsianych. Aby zaoszczędzić pieniądze i upewnić się, że jakość i smak są najlepsze, wybierz owoce w sezonie. Jagody są świetne w okresie letnim. Możesz również obstawiać slajdy z jabłek, brzoskwiń, śliwek i bananów lub dowolnych ulubionych owoców.

Owoce taraz i zawsze niezwykle potrzebne.?????. Pozdrowionka.?

Aniu jest przeeeeepyyyysznaaaaaaaaa!❤️❤️❤️ ale się najem ?