Poradnik małego podróżnika
Pozwólcie, że do wymarzonych wakacji dołożę swoje trzy grosze i podpowiem, co jeszcze warto ze sobą zabrać.
Podróże często są długie i męczące, a oferta posiłków i przekąsek dostępnych w samolotach często pozostawia wiele do życzenia. Mam na to swój sposób i nie zawaham się go użyć 🙂 Mój bagaż podręczny zawsze pełny jest zdrowych smakołyków i każdy znajdzie w nim coś dla siebie.
Co dla dziecka?
Ważne, żeby jedzenie było szczelnie zapakowane, więc najlepszym rozwiązaniem są lunchboxy. Moje propozycje to:
- zdrowe babeczki
- placuszki z dyni, warzyw, batatów, bananów
- naleśniki suche lub z owocami
- kanapki np. z awokado i pomidorem
- jaglanki z owocami na słodko czy wytrawne
- zdrowe ciasteczka
Oczywiście polecam przekąski domowej roboty.
Lunchbox w podróży
Poniżej znajdziesz przykładowe posiłki dla małych i dużych, które możesz zabrać ze sobą w podróż.
Kasztanowe naleśniki
Składniki:
- 120 g mąki kasztanowej
- 2 jajka
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 200 ml mleka kokosowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Wymieszaj/zblenduj wszystkie składniki na naleśniki, tak aby uzyskać jednolitą masę. Naleśniki smaż na oleju kokosowym, cienko wylewając na patelnie masę na ciasto.
Babeczki z płatków owsianych i truskawek
Składniki (na około 6-8 babeczek):
- 200 g płatków owsianych bezglutenowych lub mąki owsianej
- 10 truskawek
- 50 g cukru kokosowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 jajko (lub zamiennik jajka – 1 łyżka siemienia lnianego lub nasion chia, namoczonych w 4 łyżkach gorącej wody)
- 50 g oleju kokosowego
- 1 łyżka inuliny
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta wanilii
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmiksować w robocie kuchennym na mąkę (można oczywiście użyć gotowej). Do mąki dodać pozostałe składniki (oprócz truskawek) i wymieszać dokładnie. Dodać truskawki i całość zmiksować. Powstałe ciasto wlać do foremek wysmarowanych delikatnie tłuszczem. Wierzch babeczek udekorować truskawkami. Piec około 45 minut w 180°C.
Placki marchewkowe z dżemem, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek
Składniki:
- ½ szklanki mąki owsianej bezglutenowej
- 1,5 łyżki mąki kokosowej
- 2 marchewki
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki ulubionego dżemu
Sposób przygotowania:
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, dodać zmielone siemię lniane i zalać ciepłą wodą. Mieszać, aż do uzyskania masy o konsystencji żelu i dodać resztę składników. Masę wymieszać i nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Placuszki podawać z domowym dżemem.
Chrupkie ciasteczka amarantusowe
Składniki:
- 1 jajko
- 15 g niesiarkowanych rodzynek
- 20 g amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka kakao
- ½ łyżeczki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Zblendować jajo z rodzynkami, kakao i olejem. Dodać amarantus, wiórki i wymieszać. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, uformować z masy ciasteczka. Piec w piekarniku w 180°C przez około 15 minut.
Kasza jaglana z karczochami
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 karczochy
- szczypta tymianku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chilli
- szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Pokroić warzywa, obrać karczochy. Warzywa dusić w wodzie w rondelku, dodając przyprawy. Warzywa dodać do kaszy jaglanej i wszystko wymieszać.
Więcej posiłków na pyszne lunchboxy znajdziesz tutaj. Z kolei tutaj znajdziesz polecane przeze mnie przepisy dla dzieci.
Podróże a problemy żołądkowo-jelitowe
Wielogodzinny lot samolotem oraz konieczność długiego przebywania w pozycji siedzącej, a także stres związany z podróżą może sprzyjać wystąpieniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Stąd wiele z nas w tracie lotu, ale także po podróży często cierpi na niestrawność, wzdęcia, gazy, bóle brzucha, biegunki, nudności, a czasami również wymioty. Moja rada? Unikaj produktów ciężkostrawnych, tłustych i wzdymających. W podróż nie zabieraj również produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia lub przeterminowanych oraz łatwo psujących się. Pamiętaj także, aby każdorazowo przed jedzeniem oraz po skorzystaniu z toalety umyć ręce.
O czym jeszcze warto pamiętać?
- Miej ze sobą chusteczki dezynfekujące do rąk (polecam MEDISPET).
- Dużo pij, a najlepiej wodę (min. 2 szklanki co godzinę).
- W czasie lotu pozwól skórze odpoczywać (zmyj makijaż i użyj kremu nawilżającego do twarzy).
- Poruszaj stopami, stawami skokowymi (ćwicz stopy w zgięciu co godzinę ok. 50 razy).
- Użyj skarpet uciskowych (najlepiej specjalistyczne, które dostaniesz w sklepie ortopedycznym).
- O ile to możliwe trzymaj nogi wyprostowane i staraj się od czasu do czasu spacerować po samolocie.
Po długich lotach, często, szczególnie my kobiety – zatrzymujemy wodę. Pamiętajmy o piciu wody w większej ilości, w czasie podróży jak i po.
A co po przylocie?
Spędzajmy czas wolny aktywnie, odpoczywajmy i ładujmy akumulatory. Codzienne spacery, pływanie, poranny jogging lub joga pozwolą nam zapomnieć o liczeniu każdej kalorii i nieco rozpieścić podniebienie. Super, bo od tego są wakacje, ale starajmy się je spędzać w smacznym i zdrowym stylu.
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Przebywamy tydiace kilometrow z naszymi dziecmi i zawsze brakuke nam pomyslow na fajne i zdrowe przekaski:)
Super wpis. Prosimy o wiecej?
Co by tu napisać żeby nie było trywialnie. Już tyle różnych rzeczy u pani na blogu napisałem, że też nie chcę się powtarzać. Przepisy jak z bajki. Pozdrawiam.?