Poradnik podróżnika

Poradnik małego podróżnika

Pozwólcie, że do wymarzonych wakacji dołożę swoje trzy grosze i podpowiem, co jeszcze warto ze sobą zabrać.

Podróże często są długie i męczące, a oferta posiłków i przekąsek dostępnych w samolotach często pozostawia wiele do życzenia. Mam na to swój sposób i nie zawaham się go użyć 🙂 Mój bagaż podręczny zawsze pełny jest zdrowych smakołyków i każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

 

Co dla dziecka?

Ważne, żeby jedzenie było szczelnie zapakowane, więc najlepszym rozwiązaniem są lunchboxy. Moje propozycje to:

  • zdrowe babeczki
  • placuszki z dyni, warzyw, batatów, bananów
  • naleśniki suche lub z owocami
  • kanapki np. z awokado i pomidorem
  • jaglanki z owocami na słodko czy wytrawne
  • zdrowe ciasteczka

Oczywiście polecam przekąski domowej roboty.

 

Lunchbox w podróży

Poniżej znajdziesz przykładowe posiłki dla małych i dużych, które możesz zabrać ze sobą w podróż.

 

Kasztanowe naleśniki

Składniki:

  • 120 g mąki kasztanowej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Wymieszaj/zblenduj wszystkie składniki na naleśniki, tak aby uzyskać jednolitą masę. Naleśniki smaż na oleju kokosowym, cienko wylewając na patelnie masę na ciasto.

 

Babeczki z płatków owsianych i truskawek

Składniki (na około 6-8 babeczek):

  • 200 g płatków owsianych bezglutenowych lub mąki owsianej
  • 10 truskawek
  • 50 g cukru kokosowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 jajko (lub zamiennik jajka – 1 łyżka siemienia lnianego lub nasion chia, namoczonych w 4 łyżkach gorącej wody)
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka inuliny
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiksować w robocie kuchennym na mąkę (można oczywiście użyć gotowej). Do mąki dodać pozostałe składniki (oprócz truskawek) i wymieszać dokładnie. Dodać truskawki i całość zmiksować. Powstałe ciasto wlać do foremek wysmarowanych delikatnie tłuszczem. Wierzch babeczek udekorować truskawkami. Piec około 45 minut w 180°C.

 

Placki marchewkowe z dżemem, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek

Składniki:

  • ½ szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 1,5 łyżki mąki kokosowej
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 2 łyżki ulubionego dżemu

Sposób przygotowania:

Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, dodać zmielone siemię lniane i zalać ciepłą wodą. Mieszać, aż do uzyskania masy o konsystencji żelu i dodać resztę składników. Masę wymieszać i nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Placuszki podawać z domowym dżemem.

 

Chrupkie ciasteczka amarantusowe

Składniki:

  • 1 jajko
  • 15 g niesiarkowanych rodzynek
  • 20 g amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Zblendować jajo z rodzynkami, kakao i olejem. Dodać amarantus, wiórki i wymieszać. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, uformować z masy ciasteczka. Piec w piekarniku w 180°C przez około 15 minut.

 

Kasza jaglana z karczochami

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 karczochy
  • szczypta tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chilli
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pokroić warzywa, obrać karczochy. Warzywa dusić w wodzie w rondelku, dodając przyprawy. Warzywa dodać do kaszy jaglanej i wszystko wymieszać.

 

Więcej posiłków na pyszne lunchboxy znajdziesz tutaj. Z kolei tutaj znajdziesz polecane przeze mnie przepisy dla dzieci.

 

Podróże a problemy żołądkowo-jelitowe

Wielogodzinny lot samolotem oraz konieczność długiego przebywania w pozycji siedzącej, a także stres związany z podróżą może sprzyjać wystąpieniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Stąd wiele z nas w tracie lotu, ale także po podróży często cierpi na niestrawność, wzdęcia, gazy, bóle brzucha, biegunki, nudności, a czasami również wymioty. Moja rada? Unikaj produktów ciężkostrawnych, tłustych i wzdymających. W podróż nie zabieraj również produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia lub przeterminowanych oraz łatwo psujących się. Pamiętaj także, aby każdorazowo przed jedzeniem oraz po skorzystaniu z toalety umyć ręce.

 

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Miej ze sobą chusteczki dezynfekujące do rąk (polecam MEDISPET).
  • Dużo pij, a najlepiej wodę (min. 2 szklanki co godzinę).
  • W czasie lotu pozwól skórze odpoczywać (zmyj makijaż i użyj kremu nawilżającego do twarzy).
  • Poruszaj stopami, stawami skokowymi (ćwicz stopy w zgięciu co godzinę ok. 50 razy).
  • Użyj skarpet uciskowych (najlepiej specjalistyczne, które dostaniesz w sklepie ortopedycznym).
  • O ile to możliwe trzymaj nogi wyprostowane i staraj się od czasu do czasu spacerować po samolocie.

 

Po długich lotach, często, szczególnie my kobiety – zatrzymujemy wodę. Pamiętajmy o piciu wody w większej ilości, w czasie podróży jak i po.

 

A co po przylocie?

Spędzajmy czas wolny aktywnie, odpoczywajmy i ładujmy akumulatory. Codzienne spacery, pływanie, poranny jogging lub joga pozwolą nam zapomnieć o liczeniu każdej kalorii i nieco rozpieścić podniebienie.  Super, bo od tego są wakacje, ale starajmy się je spędzać w smacznym i zdrowym stylu.

 

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Przebywamy tydiace kilometrow z naszymi dziecmi i zawsze brakuke nam pomyslow na fajne i zdrowe przekaski:)
Super wpis. Prosimy o wiecej?

Co by tu napisać żeby nie było trywialnie. Już tyle różnych rzeczy u pani na blogu napisałem, że też nie chcę się powtarzać. Przepisy jak z bajki. Pozdrawiam.?