Proste śniadanie. Odpowiednio przygotowane płatki owsiane

O tym, dlaczego warto jeść płatki owsiane pisałam tutaj. Czy wiesz jednak, dlaczego należy namaczać płatki na noc? Dzięki namaczaniu płatki owsiane zwiększają swoją objętość, co sprawia, że stają się bardziej sycące i łatwiejsze do strawienia. Namaczanie płatków na noc pozbawia ich także związków utrudniających wchłanianie składników mineralnych zwanych fitynianami.

 

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalałam na noc wodą. Rano ugotowałam je w wodzie oraz dodałam mleko migdałowe i siemię lniane (można je zastąpić babką płesznika). Wierzch udekorowałam dowolnymi owocami. Prawda, że proste?

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

a czy płatki gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez noc..? czy wymieniamy wodę do gotowania?

Moje ulubione śniadanie ! Nie wyobrażam już sobie poranku bez miseczki owsianki z owocami. W końcu wiem dlaczego je moczę na noc ?
Pozdrawiam

Płatki owsiane każdemu polecam do jedzenia. Każdy powinien się do nich przekonać. Pozdrawiam.?

Aniu co myślisz o oleju z czarnuszki? Jakich suplementów nutrilite używasz?